Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Je eerste menstruatie na je zwangerschap: wat te verwachten

Wanneer komt je menstruatie terug na je zwangerschap en is je eerste menstruatie anders dan ervoor? Dat is wat veel vrouwen zich afvragen wanneer zij eenmaal bevallen zijn van een prachtige baby. Hieronder vind je de informatie hierover die je nodig hebt.

Hoe snel kan ik mijn eerste menstruatie na mijn zwangerschap verwachten?
Of je wel of niet borstvoeding geeft is een belangrijke bepalende factor op wanneer je eerste menstruatie weer zal plaatsvinden. Het hormoon prolactine, verantwoordelijk voor de productie van moedermelk onderdrukt namelijk de ovulatie. Vrouwen die geen borstvoeding geven krijgen normaal gesproken hun menstruatie weer terug tussen 4-8 weken na de bevalling. Voor vrouwen die borstvoeding en kunstvoeding combineren kan het weken tot maanden duren voordat het terugkomt. En vrouwen die tot slot exclusief borstvoeding geven mogen zelfs nog langer wachten. Het is heel normaal dat deze vrouwen de eerste zes maanden na de bevalling, of zelfs nog langer, niet ongesteld worden. Er zijn zelfs moeders die niet ongesteld worden voordat ze de borstvoeding afgebouwd hebben.

Kan ik zwanger worden voordat ik weer mijn eerste menstruatie heb gehad?

Ja je kunt ook nu zwanger worden. Onthou dat de ovulatie voor de menstruatie plaatsvindt en je dat niet kunt aanvoelen. Als je eenmaal ovuleert, ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden. Gebruik dus altijd een voorbehoedmiddel als je (nog) niet opnieuw zwanger wilt worden. Bespreek met je arts wel middel het beste is om te gebruiken. In combinatie met borstvoeding wordt een anticonceptiepil die te veel oestrogeen bevat bijvoorbeeld afgeraden, omdat die van invloed is op de productie van je borstvoeding.

Verloopt mijn menstruatie na mijn zwangerschap hetzelfde als ervoor?

Je menstruatie kan een beetje, veel of helemaal niet veranderen in vergelijking met hoe het was voor je zwangerschap. Het kan korter of langer duren, lichter of juist heftiger worden qua bloeding en zelf de lengte van je cyclus kan heel erg veranderen. Ook de kramp je die ervoor of na je zwangerschap voelt tijdens je menstruatie kan erg afwijken. Het kan overigens na elke zwangerschap veranderen. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, kan een tampon ook anders voelen. Na verloop van tijd zal dit pas steeds meer voelen als normaal.

Is mijn menstruatie onregelmatiger in het begin?

Het kan even duren voordat je hormonen weer in balans zijn, zeker wanneer je borstvoeding geeft. De ene menstruatiecyclus kan 24 dagen duren, terwijl de volgende 28 dagen duurt en die daarop volgend bijvoorbeeld weer 35 dagen. Na enkele maanden zal je cyclus zich stabiliseren of nadat je gestopt bent met het geven van borstvoeding.

Hoe weer ik dat er iets mis is?

Je kan wat meer heftige bloedingen en krampen verwachten met je eerste menstruatie na je bevalling. Maar als je je tampon of maandverband elk uur of nog vaker moet wisselen, schakel dan je huisarts in. Het kan een signaal zijn van een infectie, poliep of vleesbomen.

Neem ook contact op met je arts om bloedarmoede of een schildklierprobleem uit te sluiten als je een van de volgende ervaart: een menstruatie die langer duurt dan zeven dagen of grotere stolsels bevatten dan een euromunt; het overslaan van een menstruatie nadat je de eerste keer al hebt gehad of als je nog niet ongesteld bent geworden drie maanden na de bevalling of drie maanden nadat je gestopt bent met het geven van borstvoeding .

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email