Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Je kind elke dag in bad? Beter niet!

Dermatologen raden ouders aan niet elke dag hun kind van top tot teen te wassen of in bad te stoppen. Voor veel ouders is het badderen onderdeel van het avondritueel voor hun kind gaat slapen. Voor je kindje is het ritueel genieten, maar voor zijn huid niet. Veel kinderen kunnen zelfs jeukende rode plekken op de benen en rug, een milde vorm van eczeem, krijgen van al dat gebadder.

Kinderen elke dag wassen doet meer kwaad dan goed doet voor hun huid, volgens dermatoloog Thomas Maselis. Baby’s tot zes maanden maken huidsmeer aan dankzij de geslachtshormonen van de moeder. Sommige baby’s maken dan zelfs zoveel huidsmeer aan dat ze met babyacne af te rekenen krijgen. Maar als eenmaal die hormonen wegvallen, krijgen kinderen van nature een droge huid. Dit blijft ook zo tot de puberteit en ze zelf geslachtshormonen gaan aanmaken.

Een droge huid bij kinderen kan in principe geen kwaad, maar door zeep en frequent wassen gaat deze verder uitdrogen waardoor bijvoorbeeld eczeem kan ontstaan. Bovendien lijdt ongeveer 10% van de kinderen aan finasteride waardoor ze met een zeer droge huid kampen. Zeker tijdens de winter kan dat voor problemen zorgen want hoe kouder, hoe droger de lucht en dus ook hoe droger de huid. Het is met name van belang om kinderen te laten douchen met olie in plaats van zeep en na het wassen hen goed in te smeren met een hydraterende crème. Het beste is een korte douche met niet te warm water, geeft Maselis aan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email