Voorlezen of vertellen aan je kind kan altijd en overal
Niets zo leuk voor jou als ouder om met je kind regelmatig een moment te kiezen om samen te lezen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen aan je kind. Al vanaf dat je kind baby is kun je hiermee starten: iets wat de meeste ouders niet weten en daarom ook niet jammer genoeg doen. Al vanaf baby zijn leer je je kind echter tijdens het voorlezen nieuwe kleuren, klanken, vormen of woorden en wordt hun fantasie geprikkeld. Daarbij stimuleert voorlezen bij jonge kinderen het leren lezen.
Voorlezen of vertellen kan altijd
Of het nu ’s morgens vroeg of in de avond is voor het slapen gaan, eigenlijk maakt het niet uit wanneer je je kindje voorleest. Wel is het prettig als je het op een vast moment van de dag doet, omdat het structuur geeft aan jullie dag. Een voorwaarde om het voorlezen een succes te maken, is dat er rust moet zijn en dat je kindje en jij er zin in hebben.
Voorlezen of vertellen kan overal
Of het nu thuis is (op de grond, aan tafel, in bed of op de bank), buiten in de tuin, onderweg in de trein, tram of auto, in de wachtkamer of elders: voorlezen of vertellen kan overal.
Tips voor voorlezen of vertellen
Een aantal tips om het voorlezen of vertellen nog leuke en fijner te maken met je kind:
- Vertel of lees voor op een rustig moment
- Vertel of lees voor uit een boek dat aansluit bij wat je kind leuk vindt en past bij zijn belevingswereld
- Zorg ervoor dat het verhaal niet te lang is
- Maak het afmaken van het boek of een verhaal niet noodzakelijk, soms is bladeren en van achter naar voren gaan al leuk genoeg
- Betrek je kind bij het verhaal door op zijn reactie te letten en in te gaan op vragen of opmerkingen
- Maak een verhaal extra spannend door je stem te gebruiken en gebaren te maken
- Zorg ervoor dat jullie er allebei van genieten