Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nieuwe campagne om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken

Jaarlijks overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en enkele duizenden door meeroken. Het kabinet wil
dat kinderen helemaal niet meer worden blootgesteld aan sigarettenrook en noemt een rookvrije start een belangrijke stap naar een rookvrije generatie.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is een nieuwe campagne en actiegroep gestart om roken tegen te gaan tijdens de zwangerschap. Het kabinet wil met deze campagne laten zien dat het belangrijk is om tijdens je zwangerschap te stoppen met roken, maar benadrukt ook dat zwangere rokers vaak hulp van hun omgeving nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.

Negen procent van de zwangere vrouwen rookt op dit moment tijdens de zwangerschap nog door. Onder laagopgeleide aanstaande moeders is dat percentage zelfs 22 procent. Dat betekent dat per jaar circa 15.000 kinderen worden geboren die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan meeroken.

Met de tv-spot, de website helpeenstopper.nl en de nieuwe Taskforce Rookvrije Start wordt gestreefd om het percentage vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt te laten dalen. De boodschap van de actie is voornamelijk gericht op de omgeving. De omgeving kan de aanstaande moeder namelijk helpen en bewust maken van de risico’s van het roken tijdens de zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot miskramen en afwijkingen bij de baby.Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap door zijn gegaan met roken, hebben daarbij meer kans om later zelf te beginnen met roken.

De campagne omvat ook het begeleiden van zorgprofessionals zodat ze beter weten hoe ze iemand kunnen helpen die net gestopt is met roken of die wil stoppen met roken. Het gaat dan om verloskundigen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, coaches, verslavingsartsen en huisartsen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email