Overheid start campagne over rookvrije zwangerschap
Afgelopen week is de Taskforce Rookvrije Start gelanceerd, die wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. in de Taskforce zijn allerlei professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders vertegenwoordigd. Denk aan kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Al deze professionals tezamen willen met bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en de mensen in hun nabije omgeving.
Volgens de taskforce zouden Kinderen die nu geboren worden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Maar een echte rookvrije start van je leven maak je natuurlijk in de buik van je moeder. Daar kunnen al deze professionals een belangrijke bijdrage aan leveren. Voor een rookvrije start is het noodzakelijk dat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken. Hoewel de vertegenwoordigde professionals al veel initiatieven nemen om dit te bereiken, is er volgens hen grote winst mogelijk door nog meer bewustwording, betere scholing en de onderlinge samenwerking te verstevigen.
De eerste activiteit van de Taskforce is een zogenaamde wachtkamerfilm, die je hier kunt bekijken. De film zal afgespeeld worden in wachtkamers van ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigen praktijken. En het doel van de film is (aanstaande) ouders op een positieve manier te stimuleren om samen te stoppen met roken.
Van alle zwangere vrouwen blijft 8,6% de gehele zwangerschap roken, onder lager opgeleiden is dit maar liefst 22%. Daarnaast beginnen veel vrouwen die wel stoppen met roken tijdens de zwangerschap, na de bevalling weer opnieuw met roken. Roken voor, tijdens en na de zwangerschap heeft een veel impact op de ontwikkeling van het kind en kent veel risico’s. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Roken na de zwangerschap leidt tot diverse gezondheidsrisico’s door het meeroken van een kind, en vergroot bovendien het risico dat een kind later zelf gaat roken.