Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen

Ook mannen die nog vader worden of net zijn blijken last te kunnen hebben van een pre- of postnatale depressie. Dit blijkt uit onderzoek onder 2.523 toekomstige vaders uit Nieuw-Zeeland. Maar liefst één op de vijfentwintig mannen leidt aan symptomen van een postnatale depressie en één op de vijftig vertoonde symptomen van een prenatale depressie.

De mannen werden gedurende en na de zwangerschap van hun partner onderzocht. De aanstaande vaders krijgen vooral te maken met een prenatale depressie wanneer zij in hun dagelijks leven te maken hebben met stress of een slechte gezondheid. Een depressie komt vooral voor bij mannen met sociale of relationele problemen.

Andere factoren, zoals werkloosheid of een eerdere depressie, blijken ook het risico op een postnatale depressie te vergroten. Een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen is dat mannen vooral de symptomen van een prenatale depressie hebben en vrouwen juist die van een postnatale depressie.

“We ontdekken steeds meer over de invloed die vaders hebben op de psychosociale en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen”, zegt hoofdonderzoeker Lisa Underwood. Underwood pleit voor tijdige signalering en behandeling, want een dergelijke depressie heeft ook invloed op het kind.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email