Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangerschap na sterilisatie komt soms voor

Elk jaar worden er in Nederland 3000 – 4000 vrouwen gesteriliseerd. Er zijn verschillende manieren om je te steriliseren.

Zo worden Filshie-clips gebruikt waarmee eileiders worden afgesloten en de zaadcel geen toegang meer heeft tot de eicel om deze te bevruchten. Ook komt het dichtbranden van eileiders of het plaatsen van een Falope-ringetje om hetzelfde resultaat te bereiken. Er is niet één specifieke vorm van steriliseren het betrouwbaarst, wel worden de Filshie-clips in de praktijk het meest gebruikt.

Er vindt momenteel een discussie plaats onder gynaecologen of zij vrouwen niet zouden moeten aanbieden eileiders geheel te verwijderen, omdat dit betrouwbaarder is. Alhoewel klein, bestaat er namelijk nog steeds een kans van 2-5 op de 1000 gesteriliseerde vrouwen alsnog zwanger raakt.

Dit komt omdat door de sterilisatie een deel weefsel van je eileiders afsterft waardoor een niet-natuurlijk kanaal tussen twee lichaamsholten kan ontstaan waardoor een ei- of zaadcel doorheen kan komen.

Vervelend is dat wanneer gesteriliseerde vrouwen onverhoopt zwanger raken een grotere kans hebben op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die beëindigd moet worden door middel van een kijkoperatie.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email