Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wil je graag zwanger worden? Probeer het einde herfst

Mocht je graag zwanger willen worden, dan is het goed te weten dat de kans op een zwangerschap groter is aan het eind van de herfst en in de lente het kleinst. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Boston dat plaatsvond in Noord-Amerika en Denemarken en de resultaten gepubliceerd zijn in Human Reproduction.

Er bestond al kennis van het gegeven dat in bepaalde periodes van het jaar meer kinderen worden geboren. Dit werd echter vooral gerelateerd aan het aantal pogingen om zwanger te worden per seizoen. Hierbij werd niet gekeken naar het succes van een poging om zwanger te worden in een bepaalde periode van het jaar.

Onderzoekers van de Universiteit van Boston hebben juist wel gekeken wanneer partners de meeste kans hebben een baby te verwekken. In hun onderzoek volgden ze bijna 6000 vrouwen in de VS en Canada en ruim 8500 vrouwen in Denemarken, die zonder vruchtbaarheidsbehandeling zwanger probeerden te worden. Ze lieten om de acht weken aan de onderzoekers weten of ze zwanger waren. Ook beantwoordden ze vragen over hun levensstijl.

Vrouwen bleken eind november en begin december de grootste kans te hebben om daadwerkelijk zwanger te worden. In die periode was de kans bij Noord-Amerikaanse vrouwen 16 % hoger en bij Deense vrouwen 8 % hoger in vergelijking met de periode waarin de verwekkingskans het laagst was (eind mei en begin juni).

Voordat deze conclusie getrokken kon worden, werd gekeken naar wanneer de vrouwen startten met zwanger worden. Vooral in de begin van de herfst bleek populair. Mogelijk heeft dit een link met een voorkeur voor een baby die aan het begin van de zomer wordt geboren, vanwege werk of omdat je dan niet zwanger bent in de warme zomermaanden, zeggen de onderzoekers. Voor deze seizoensvariaties in zwangerschapspogingen werd het onderzoek gecorrigeerd, net zoals andere factoren die gedurende het jaar kunnen verschillen zoals hoe vaak partner seks hebben, de hoogte van hun BMI, lichamelijke activiteit en stressniveau.

Waarom de vruchtbaarheid in de herfst hoger is, is voor de onderzoekers nog steeds een raadsel. Er volgt daarom nader onderzoek of variaties in vruchtbaarheid per seizoen verklaard kan worden door temperatuur, luchtvochtigheid of blootstelling aan luchtvervuiling een verklaring kan zijn. Ook is er interesse om in andere regionen na te gaan of hier vergelijkbare conclusies getrokken kunnen worden over vruchtbaarheid en seizoenen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email