Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Ouders geven kinderen verkeerde adviezen

We geven onze kinderen totaal verkeerde adviezen over hoe ze hun geluk en succes vinden in het leven, beweren onderzoekers. Veelvoorkomende adviezen van ouders zijn: richt je op de toekomst, houd altijd je einddoel voor ogen. en blijf altijd het beste uit jezelf halen. En dit met de beste bedoelingen.

Deze adviezen blijken echter niet productief, eerder het tegenovergestelde volgens onderzoeker Emma Seppäla. De adviezen veroorzaken zelfs een burn-out en minder succes. Seppäla schreef het boek The Happiness Track, en boek over de weg naar geluk.

Wat kunnen ouders dan beter doen? Seppäla geeft de volgende 3 adviezen:

 • Niet “houd je einddoel in de gaten” maar “leef in het moment”
  Het is lastig om de hele tijd met één ding bezig te zijn. Onderzoek toont aan dat we met onze gedachten de helft van de tijd afdwalen, en aan andere dingen denken. Kinderen die zich almaar focussen op de toekomst – denk aan het halen van goede cijfers, of het uitkiezen van de juiste school – blijken juist meer afgeleid te zijn. Volgens Seppäla zouden ouders hun kinderen moeten aanraden op dit moment gelukkig te zijn. Geluk maakt mensen 12 procent productiever.
 • Niet “blijf het beste uit jezelf halen” maar “relax”
  Kinderen maken zich tegenwoordig meer zorgen dan vroeger, zegt Seppäla. Over cijfers, het voldoen aan verwachtingen van hun ouders of school. Ze hebben daardoor stress die vaak wordt verergerd omdat ze zien dat hun ouders het niet heel anders doen. In plaats van kinderen verder onder druk te zetten door te zeggen dat ze altijd het beste uit zichzelf moeten halen, kunnen ouders hun kinderen beter leren ontspannen. Bijvoorbeeld met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.
 • Niet “blijf bezig” maar “verveel je”
  Kinderen hebben tegenwoordig veel activiteiten naast school: voetbal, gitaarles, de knutselclub. Dat is niet verkeerd. Uit onderzoek blijkt echter wel dat we eerder goede ideeën bedenken wanneer we juist helemaal niets doen. Geef je kind ook tijd om even niets te moeten, het maakt hen creatiever en innovatiever van, en bovendien helpt het kinderen om zich te ontspannen.

Heb je interesse in het boek The Happiness Track van Seppäla, dan kun je dat hier kopen:

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email