Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Roken tijdens zwangerschap beschadigt nieren baby

Peuters van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben opmerkelijk vaker eiwit in hun urine als ze drie jaar oud zijn dan leeftijdsgenootjes die tot dan toe helemaal rookvrij zijn geweest. Een zwangerschap waarin niet is gerookt, maar daarna meeroken met huisgenoten, laat tevens een trend zien naar meer eiwitverlies bij peuters. Dat stellen onderzoekers uit Kyoto, Japan.

Eiwitverlies 
Voor volwassenen is roken een risicofactor voor eiwitverlies met de urine. Bij kinderen is daar niet zoveel onderzoek naar gedaan: eiwitverlies komt bij kinderen minder vaak voor en veelal roken ze ook nog niet. Kinderen kunnen uiteraard wel blootgesteld worden aan rook van volwassenen om hen heen. Japanse wetenschappers hebben onderzocht of roken tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren van een kind, negatieve invloed heeft op de nieren van het kind.

De wetenschappers hebben een retrospectieve studie gedaan onder een groep van bijna 45 duizend kinderen. Van deze kinderen waren data bekend van meerdere gezondheidscontroles: tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en op de leeftijd van 4, 9, 18 en 36 maanden.

Meer risico op eiwitverlies
De mate van eiwitverlies met de urine die de onderzoekers relevant vonden kwam in de groep met rokende moeders bij 1,7% van de peuters voor. Onder de kinderen van niet-rokende moeders had 1,3% eiwit in de urine. Na verdere statistische analyse zien de onderzoekers dat peuters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap significant meer risico op eiwitverlies lopen dan hun leeftijdsgenootjes die nooit structureel aan rook zijn blootgesteld.
Bron: Niernieuws.nl

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email