Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vaders krijgen langer betaald verlof na bevalling

Het betaalde kraamverlof voor partners van vrouwen die net zijn bevallen, wordt in 2019 uitgebreid van twee naar vijf dagen. Op dit moment hebben partners recht op twee dagen betaald verlof, daarna kunnen ze ervoor kiezen drie dagen onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Van deze onbetaalde dagen wordt echter weinig gebruik van gemaakt.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt namens het kabinet een wetsvoorstel voor aan de Raad van State. Het kraamverlof wordt via de werkgever aangevraagd bij het UWV. Onderbouwing bij de wet is dat uit onderzoek blijkt dat partners die direct na de geboorte van hun kind vrij nemen, over het algemeen later in hogere mate betrokken zijn bij de opvoeding van het kind.

Over uitbreiding van het verlof wordt al jaren gesproken. Werkgeversorganisaties waren lang tegen vanwege de gerelateerde kosten van betaald verlof. Nederland loopt met betrekking tot ouderschapsverlof (zowel voor vaders als moeders) erg achter met andere Europese landen waar veel betere verlofregelingen zijn. Samen met Ierland en Zwitserland heeft Nederland de slechtste verlofregeling van Europa voor partners van net bevallen vrouwen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email