Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Pubers zijn financieel niet capabel omdat ouders teveel betalen

De afgelopen drie jaar zijn meer ouders voor hun puberkinderen gaan betalen. Was het voorheen nog zo dat minder dan de helft van de scholieren alle kleding en schoenen van hun ouders kregen, nu is dat percentage maar liefst 56%. Ook de mobiele telefoonrekening van tieners wordt steeds vaker betaald door ouders, dit percentage steeg van 54% naar 61%. Ook verjaardagscadeautjes, bijvoorbeeld voor verjaardagen van vrienden betalen ouders momenteel vaker met 29% van de ouders, terwijl dit in 2013 nog maar 17% was.

Bovenstaande conclusies blijkt uit het Nibud Scholierenonderzoek, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het Nibud doet al 32 jaar onderzoek naar de financiën van scholieren. In het onderzoek zijn 3500 pubers tussen de 12 en 18 jaar betrokken die vragen beantwoorden over hun inkomsten en uitgaven.

Het Nibud vindt het zorgelijk dat ouders steeds meer voor hun kinderen betalen omdat jongeren moeten leren zelf met vaste lasten om te gaan. Woordvoerder Gabriëlla Bettonville geeft aan dat het cruciaal is dat jongeren zelf vaardigheden ontwikkelen die horen bij het beheren van geld. Zo worden zij zich bewust van hoe duur spullen zijn en wat de consequenties zijn van hun financiële keuzes.

Een gebrek aan een goede financiële opvoeding leidt tot een grotere kans dat kinderen op latere leeftijd in de schulden te raken wanneer ze wél hun eigen boontjes moeten doppen. “Wanneer een tiener zijn telefoonrekening niet betaalt, zijn de ouders er direct bij. Betaalt diegene na zijn achttiende de zorgverzekering niet, dan heeft hij gelijk met incasso(kosten) te maken. Dan is de impact groter,” legt Nadja Jungmann uit, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht.

Ouders lijken volgens het Nibud hun kinderen te veel te willen beschermen en laten hun kinderen te veel op de bijrijdersstoel zitten, terwijl ze het zelf moeten doen volgens Bettonville. Wel blijkt uit al die jaren van onderzoek dat het verschilt hoeveel ouders hun tieners zelf laten betalen. Het Nibud kan deze fluctuaties niet exact verklaren. Om de afwegingen van de ouders hierbij scherper te krijgen, wil zij aanvullend onderzoek verrichten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email