Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vanaf 2018 weten ouders vooraf hoeveel kinderopvang gaat kosten

Momenteel weten ouders pas bij de eindafrekening van de kinderopvangtoeslag wat de opvang van hun kinderen netto heeft gekost. Vanaf januari 2018 gaat dit veranderen en weten ouders dit voortaan al vooraf.

Deze verbetering is het resultaat van een voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Dit vereenvoudigde systeem heeft als doel fraude met overheidsbijdragen voor kinderopvang en onjuiste aanvragen van ouders voorkomen. De komende maanden wordt het voorstel verder uitgewerkt en wetgeving opgesteld. Hier worden ouders en kinderopvanginstellingen bij betrokken.

Op hoofdlijnen zal het erop neerkomen dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)voortaan voor het berekenen van de eigen bijdrage de definitieve jaaropgave van het inkomen gebruiken zodat er geen verrekeningen meer nodig zijn achteraf. Ouders hebben verder alleen nog maar rechtstreeks te maken met hun kinderopvanginstelling, waar zij nu nog hun kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst moeten aanvragen. Vanaf 2018 vervalt de kinderopvangtoeslag en zal DUO de overheidsbijdrage direct met kinderopvanginstellingen verrekenen.

Verbetering voor ouders

Het nieuwe systeem brengt voordelen met zich mee voor ouders. Zo wordt het voor ouders gemakkelijker om de kinderopvang te betalen. DUO ontwikkelt een computersysteem via waar ouders digitaal hun ouderbijdrage kunnen betalen. Ook hoeven ouders geen gegevens over de kinderopvang meer door te geven aan de Belastingdient. De kinderopvanginstelling geeft een wijziging in de afname van kinderopvang voortaan rechtstreeks aan DUO door. Het nieuwe systeem is ook flexibeler. Additionele of minder uren aan kinderopvang kunnen direct gefactureerd en verrekend worden met de overheidsbijdrage.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email