Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welk genante details moet je weten over de bevalling?

misVhjUNu je in verwachting bent, zul je je waarschijnlijk op alle mogelijke manieren  informatie vergaren over de aanstaande bevalling middels zwangerschapscursussen en het lezen van boeken. Die geven jou informatie op hoofdlijnen, maar geven je niet altijd het inzicht in de soms genante details. Wil je echt alles weten, lees dan door en wees voorbereid!

Het is goed mogelijk dat je overgeeft

Wie wist dat overgeven tijdens de bevalling normaal is? De reden: een ruggenprik brengt een plotselinge bloeddruk verandering teweeg en een tegen hiervan is misselijkheid en overgeven. Maar overgeven kan ook gebeuren zonder  een ruggenprik. Ofwel door d pijn die je ervaart, ofwel als gevolg van het feit dat er voedsel in je maag zit (je spijsvertering stopt tijdens de bevalling). Om overgeven tot het minimum te beperken, eet je beter zo licht mogelijk gedurende het begin van je bevalling en zodra je in bevalling actief wordt zelfs helemaal niet meer (drink dan alleen nog).

Je kan gaan tandenklappen

Bijna 50% van de vrouwen klagen over trillen en tandenklappen tijdens de bevalling. Dit heeft niks met kou te maken (je lichaamstemperatuur stijgt namelijk een graad of 2 tijdens je bevalling, om je warm te houden). Het laatste wetenschappelijke bewijs geeft aan dat de oorzaak waarschijnlijk is het niet samen kunnen gaan van bloed. Tijdens je bevalling komt er namelijk een kleine hoeveelheid bloed vrij van je baby in je eigen bloedbaan die ervoor zorgt dat je als moeder trilt en gaat schudden als de bloedgroep van jou en je kind afwijkend zijn.

Er ontsnapt gas uit je anus of zelfs poep

Wanneer een baby het geboortekanaal verlaat, wordt lucht uit de anus gedrukt. Wanneer je baby;s hoofd een beweging maakt door het geboortekanaal, wordt je rectum platgedrukt en wordt de inhoud naar buiten gedrukt. Maak je geen zorgen als dit gebeurt, dit gebeurt heel regelmatig.

Je kunt je gedragen als een gestoorde

Gdurende de bevalling, met name wanneer je geen pijstilling gebruikt, is het goed mogelijk dat je zult schreeuwen, huilen en zelfs zult schelden. Of je kunt zelfs gaan strippen. “Ik heb patienten gehad die zich zo onconfortabel voelden dat zij al hun kleding uittrokken en naakt zijn bevallen,” zegt Lisa Fraine, een verloskundige uit Allentown, Pennsylvania. Al deze reacties zijn heel gewoon en zijn simpelweg een uitkomst van de pijn en uitputting. Je mag ook je hormonen de schuld geven. De bevallingzorgt er namelijk voor dat je een verhoogd niveau hebt van estrogeen en progesteron, vergelijkbaar met wat ook PMS veroorzaakt. Als je jezelf verliest, weet dan dat doktoren en verloskundigen het gewend zijn.

Je kind zien is misschien geen liefde op het eerste gezicht

Je hebt niet altijd en overweldigende reactie direct als je je netgeboren baby in je armen hebt. Je hebt net een uitputtende ervaring achter de rug en hebt tijd nodig om te herstellen. Voel je niet schuldig en geef jezelf even de tijd.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email