Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Perineummassage tegen inscheuren tijdens bevalling

massageolieDe meeste vrouwen hebben de wens te bevallen zonder dat zij inscheuren of een knip krijgen. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, kan het regelmatig masseren van het perineum voorafgaand aan de bevalling helpen bij het soepel en elastisch maken hiervan ter voorkoming hiervan.

Het perineum is het gebied tussen de vagina en de anus. Met de massage zou je vanaf 34 weken zwangerschap kunnen starten, zo’n drie tot vier keer per week, gedurende de vijf tot tien minuten. Voorafgaand aan de massage is het verstandig om eerst naar het toilet te gaan en eventueel een bad te nemen om de doorbloeding te stimuleren en het weefsel zacht te maken.

Voor de massage gebruikt je een redelijke hoeveelheid olie die specifiek bedoeld is voor perineummassage (verkrijgbaar bij de drogist) op je duim of vinger. Vervolgens breng je je duim of vinger drie tot vier centimeter in je schede (vagina) en masseer je de wand ritmisch en met lichte druk. Hierbij volg je de wijzers van de klok van de 3 via de 6 naar de 9 en weer terug. De massage van de schede heeft als doel het weefsel en de omliggende spieren uit te rekken. Masseren doe je totdat het weefsel een beetje gaat kriebelen. Hierna masser je het perineum voorzichtig tussen je duim en middelvinger.

Bij vragen m.b.t. de massage van perineum en vagina wordt geadviseerd contact op te nemen met je verloskundige.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email