Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zes vreemde zwangerschapssymptomen

Iedereen verwacht de gebruikelijke symptomen bij een zwangerschap als ochtendmisselijkheid of ineens verlangen naar bijzondere etenswaren. Maar er zijn ook zwangerschapssymptomen die helemaal niet bekend en zelfs wat vreemd zijn. Lees ze hier….

Tandheelkundig leed

Je zult ontdekken dat tijdens je zwangerschap door stijgende niveaus van progesteron en oestrogeen – net als andere lichaamsdelen – je tandvlees opzwellen door een toename in je bloedsomloop. Als je zwanger bent kan dit betekenen dat je vaker last kan krijgen van bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen of flossen. Het wordt aanbevolen om tijdens je zwangerschap je tanden 2 keer goed te laten reinigen en een goede tandhygiëne te hebben. Je tandproblemen die zich tijdens een zwangerschap manifesteren, zullen gelukkig na de geboorte snel weer verdwijnen. Wanneer je merkt dat het bloeden significant is, of zelfs plaatsvindt terwijl je niet eens je tanden poetst, ga dan naar de tandarts. Hij zal controleren of je geen ontsteking hebt of parodontitis, een ernstige ontsteking die ook effect heeft op

Bloedneuzen

Ook de binnenkant van je neus zal zwellen tijdens je zwangerschap als gevolg van hormonen. Reken op verstopte neuzen, bloedneuzen en gesnurk! Je kunt de neusproblemen iets verlichten door zoutoplossing te gebruiken of een stoombadje te maken. Gelukkig zullen ook je overmatige neusongemakken weer als sneeuw voor de zon verdwijnen nadat je bent bevallen.

Constipatie

Door een toename van progesteron duurt het langer voordat je voedsel verteert wat kan leiden tot constipatie. Drink daarom heel veel water, veel fruit, groenten en hele granen. Vermijd echter het gebruik van een laxeermiddel tijdens je zwangerschap.

Druk en zwellingen in bloedaderen of rondom je anus
Je groeiende baby in je buik heeft een flinke bloedtoevoer nodig om voldoende zuurstof en voeding te krijgen. Wanneer je baby 20 weken oud is, is het volume van je circulerende bloed met 50% toegenomen. Met al die extra druk, is het heel normaal dat je extra druk of zelfs pijn voelt in je been- en voet aderen. Er is helaas geen manier om dit te voorkomen. Om pijn en zwellingen te verminderen kun je wel je been in de lucht houden. In ernstige gevallen van pijn in de bloedaderen, kun je eventueel kiezen voor steunkousen. Een andere vorm van gespannenheid kan zich rondom de anus ontwikkelen, doordat weefsel zwelt en druk op de aderen toeneemt door het toenemende gewicht van je ongeboren baby. Een warm bad verlicht de pijn, daarnaast zijn er cremes die je kunt smeren of medische pads die de pijn verlichten. Nadat je je baby hebt gekregen zullen ook deze issues compleet verdwenen zijn.

Huidproblemen

Door zwangerschapsproblemen kun je last krijgen van acne, overgevoeligheid voor zonlicht en kan je huid donkerder worden (dit manifesteert zich in donker wordende huid rond je tepels, gezicht en een donkere streep, linea nigra, op je buik). Gebruik daarom alle dagen zonnebrand om je huid goed te beschermen. Wat je wellicht nog niet wist, is dat je ook last kunt krijgen van huidaanhangsels, kleine stukjes teveel aan huid waar je huid tegen kleding aanschuurt zoals in je nek, je oksel of rond je borsten. De meeste huidproblemen zullen verdwijnen na afloop van je zwangerschap, huidverkleuringen echter niet. Ook de huidaanhangsels zullen niet verdwijnen en zou je moeten laten verwijderen door je huisarts als het je erg stoort.

Groeiende voeten

Je voeten en enkels zullen zwellen gedurende de zwangerschap, dat is bekend. Enkele vrouwen zullen na hun zwangerschap echter ook merken dat hun voeten zijn gegroeid. Ook dit kan een gevolg zijn van hormonen die ervoor zorgen dat je bekken versoepelen om je baby naar buiten te laten komen. Dezelfde hormonen kunnen echter een effect hebben op de gewrichten in je voeten, waardoor ze platter, wijder en/of langer worden. Dit effect kan tijdelijk of permanent zijn, dus gooi niet te snel je hele schoenencollectie weg.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email