Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wetsvoorstel lesbisch ouderschap richting Eerste Kamer

trouwenOp 30 oktober 2012 is het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie  door de Tweede Kamer aanvaard dat de procedure wijzigt waarop het juridisch ouderschap van de duomoeder tot stand komt. En op 15 januari 2013 begint het goedkeuringstraject in de Eerste Kamer.

Indien het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer komt, zal partner van de moeder van een kind (duomoeder) voortaan juridisch ouder worden zonder dat zij daarvoor de gang naar de rechter hoeft te maken. Lesbische moeders krijgen hiermee dezelfde rechten als een heterostel. De duomoeder kan namelijk automatisch juridisch ouder worden door te trouwen indien er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan het kind door de partner erkend worden.

Het voorstel brengt het recht zo veel mogelijk in overeenstemming met de feitelijke situatie van kinderen die opgroeien in een gezin met twee moeders. Als er sprake is van een bekende biologische vader, dan bestaat de mogelijkheid voor de moeders en de betreffende vader ook om  niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Op basis van cijfers van het CBS zullen vermoedelijk tussen de 200 tot 400 moeders jaarlijks van de nieuwe regeling gebruikmaken.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email