Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Angstig tijdens je zwangerschap: kan een online cursus steun bieden?

Voor 10-15%  procent van de zwangere vrouwen is zwanger zijn niet persé een zaligmakende ervaring. Deze vrouwen zijn somber en angstig en kennen de roze wolk helemaal niet. Dit toegeven blijkt een groot taboe te zijn. Als (aanstaande) moeder hoor je toch dolgelukkig te zijn? Wetenschappers proberen een manier te vinden om juist deze vrouwen te steunen.

1 op de 10 zwangere vrouwen is somber en angstig

Zwangere vrouwen zijn dolgelukkig: en dat verwacht de maatschappij ook wel een beetje van hun. Als je zwangerschap goed verloopt en gewenst is heb je alle ingrediënten om blij te zijn en mag je je storten op alle bijbehorende activiteiten. Zoals een kinderkamer inrichten, babykleertjes aanschaffen uitkijken naar de echo momenten.

10-15% van de zwangere vrouwen is echter een sombere, angstige zwangere. Net als in het geval van de uitgesproken gelukkige zwangere vrouwen verloopt haar zwangerschap goed, maar heeft zij last van gevoelens van angst en somberheid. “Dit is een enorm taboe,” geeft psychiater Hansje Heller aan, van het VU Medisch Centrum. “Wanneer je zwanger bent, ben je bijna verplicht blij te zijn.”

Angst tijdens de zwangerschap

Maar waar zijn deze vrouwen precies angstig voor? Dat kan heel divers zijn: voor de bevalling, dat het kindje doodgaat of iets niet goed is met het kindje of ze zijn bang dat ze niet in staat zijn om een goede moeder te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap angstig zijn na hun bevalling een groter risico lopen op het krijgen van een postpartum depressie. “Maar liefst 8-11% van de vrouwen lijdt aan een milde depressie, verder kampt 3-5% met een ernstige depressie,” geeft Heller aan.

Het zijn percentages die indruk maken, vooral omdat je maar zelden iets verneemt over depressieve of angstige zwangere vrouwen. “Dat wordt aan de ene kant verklaard omdat het in de taboe sfeer ligt. Echter ook doordat symptomen vaak onterecht aan de zwangerschap worden toegeschreven. Vrouwen die prikkelbaar zijn of gedurende zwangerschap al vanaf het begin slecht slapen, krijgen vaak de verklaring dat dit er gewoon bijhoort.” Uiteraard kan een zwangere vrouw door alle veranderingen in haar lichaam iets geïrriteerder zijn of kan een grotere buik later in de zwangerschap ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Toch kunnen ernstige angst- en somberheidsklachten goed te onderscheiden van de klachten die bij de zwangerschap horen. “Wanneer het je dagelijkse leven in een grote mate beïnvloedt, is het belangrijk dat je dit ziet en aangeeft. Het belangrijkste signaal hierbij is dat je niet meer in staat bent van je zwangerschap te genieten.”

Wat zijn de risicofactoren
Waar de oorsprong ligt van angst en somberheid tijdens de zwangerschap is nog steeds niet duidelijk. Wel is uit onderzoek gebleken dat niet alle vrouwen een even groot risico lopen op deze klachten tijdens de zwangerschap. “Er zijn factoren die het risico vergroten. Zo komt het vaker voor bij jonge vrouwen (jonger dan 25 jaar), alleenstaande vrouwen (met weinig sociale steun), vrouwen met een voorgeschiedenis van depressie, angststoornissen of manisch-depressiviteit, vrouwen met weinig eigenwaarde, vrouwen die ongewenst zwanger zijn of vrouwen die eerder met zwangerschapscomplicaties te maken hebben gehad.” Wanneer een vrouw tijdens een eerder zwangerschap last heeft gehad van angst en depressie is niet bewezen dat deze klachten tijdens een volgende zwangerschap ook weer aanwezig zijn. Het risico is echter wel groter.

Hoe kom je van de klachten af

Heller doet momenteel onderzoek naar hoe vrouwen van angst en somberheidsklachten afkomen. Met hun studie willen zij bekijken of een online zelfhulpcursus angstige en sombere zwangeren verlichting kan bieden. De cursus heet
Mamakits online en bestaat uit vijf lessen waarin vrouwen verschillende vragen moeten  beantwoorden:

  • Wat is echt belangrijk voor mij?
  • Wat zijn mijn problemen?
  • Welke problemen zijn onbelangrijk?
  • Welke problemen zijn belangrijk?
  • Welke problemen zijn belangrijk en oplosbaar?
  • En hoe ga je met die problemen om?

Na elke les krijg je een huiswerkopdracht waarin je aan de slag gaat met de vragen. De uitwerking van die opdracht wordt bekeken door een coach die hier feedback op geeft. De cursus is volledig online en dat is bewust gedaan. “Zwangere vrouwen hebben weinig energie en druk. Daarbij rust er een taboe op hun klachten. Daarom leek het ons een goed idee om de cursus online aan te bieden om het zo laagdrempelig mogelijk te maken.” zegt Heller.

Meedoen aan het onderzoek?

Op dit moment doen er 25 zwangere vrouwen mee aan het onderzoek. Om te komen tot significante resultaten zijn er echter minimaal 280 deelnemers nodig. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderzoek, kijk dan voor meer informatie op: http://www.mamakits.nl/onderzoek/

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email