Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby in slaap laten huilen blijkt niet schadelijk

De meningen over een baby wel of niet laten huilen verschillen erg per ouder. Onderzoek toont echter nu aan dat een baby laten huilen totdat hij zelf in slaap valt niet schadelijk is. Het onderzoek is verricht door de Flinders Universiteit in Adelaide. De onderzoekers wilden testen of het wel juist is dat het stressvol is voor een baby wanneer de ouders het kind laten huilen tot het in slaap valt.

In het onderzoek werden 43 baby’s onderzocht van wie de ouders met het huilen op twee verschillende manieren omgingen. De ene groep ouders lieten hun kind uithuilen totdat hij sliep. De andere groep ouders pasten een andere methode toe, zij verschoven langzaam de bedtijd van hun baby. Met de gedachte dat als het kind steeds net wat langer wakker wordt gehouden, hij vermoeider is en makkelijker in slaap zal vallen.

Bij beide groepen baby’s werden geen verhoogde gehaltes van het stresshormoon cortisol aangetroffen. Wanneer het hormoon cortisol in hoge hoeveelheden voorkomt kan dit duiden op stress op de lange termijn. Beide methodes bleken ervoor te zorgen dat het korter duurde totdat de baby’s in slaap vielen. Bij de groep die hum baby liet uithuilen duurde het gemiddeld vijf minuten totdat de baby in slaap viel. Dat was zodoende dertien minuten korter dan wanneer ouders hun gebruikelijke ritueel volgden, zoals de baby in slaap wiegen. De tweede methode, waarbij de bedtijd steeds werd opgeschoven, bleek ook effectief. Het lukte deze ouders gemiddeld acht minuten om het kind te laten slapen.

Volgens de onderzoekers toont het aan dat er twee effectieve methodes zijn om baby’s te laten slapen, die allebei geen negatieve kennen.
Hoewel de uithuilmethode het kortst duurt, is dit echter niet per definitie de juiste keuze. Met name omdat deze methode stressvol kan zijn voor de ouders.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email