Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Borstvoeding heeft voordelen voor wereldeconomie

Het geven van borstvoeding blijkt niet naast voordelen voor moeder en kind, uit een recente studie, ook positieve impact te hebben op de economie van een land.

Dit blijkt uit een reeks publicaties van Cesar Victora in medisch tijdschrift ‘The Lancet’. Wanneer meer vrouwen er voor zouden kiezen borstvoeding te geven zouden er maar liefst 820.000 levens gered kunnen worden. Dit betreft circa 13% van de sterftegevallen van kinderen jonger dan 5. Het reduceren van de sterftecijfers staat daarnaast gelijk aan het besparen van jaarlijks miljarden euro’s voor de internationale economie.

Voordelen borstvoeding gezondheid en intelligentie

Borstvoeding leidt tot een afname aan sterfgevallen als gevolg van longontsteking, infecties aan de luchtwegen en diarree, zowel in de lageloonlanden als landen met een gemiddeld inkomen. Dit positieve effect zet zich tevens door naar de welstellende landen. Er is namelijk steeds meer bewijs dat borstvoeding ook obesitas en diabetes type 1 kan verminderen. Daarbij zou borstvoeding een relatie hebben met een hogere score op intelligentietests bij kinderen en jonge volwassenen.

Maar ook voor de gezondheid van moeders kan borstvoeding geven positieve gevolgen hebben. Zo kan het vrouwen beschermen tegen het krijgen van bepaalde soorten kanker zoals eierstok- en borstkanker. In elk jaar dat een vrouw borstvoeding geeft zou namelijk het risico op borstkanker met 6% afnemen wat gelijk staat aan een halvering in van het jaarlijkse sterftecijfer onder vrouwen.

Vertaling naar de economie

Bovenstaande voordelen hebben ook gevolgen voor de economie. Volgens een schatting van de studie zouden de minder hoge scores op intelligentie door het niet krijgen van borstvoeding gelijk staan aan een verlies van maar liefst 276 miljard euro in het jaar 2012. Daarnaast zou de betere gezondheid van zowel moeders als kinderen ook positief bijdragen aan de economie. Onder meer omdat er minder dure ziektebehandelingen moeten worden uitgevoerd, wat per land meerdere miljoenen euro’s kan opleveren.

Hoewel de voordelen van borstvoeding gekend zijn in de landen die welvarender zijn, wordt er toch vaker borstvoeding gegeven in arme landen. “Het is daarom tijd dat borstvoeding meer in de kijker gezet wordt,” volgens auteur van de studie Cesar Victora.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email