Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Depressie bij moeders wordt aangewakkerd bij inwonen grootouders

2Elke vrouw lijdt aan een zekere mate van baby blues, ook wel kraamtranen genoemd. Normaal gesproken duurt dit een paar dagen en vindt dit plaats na de bevalling. Kraamtranen ontstaan door de grote veranderingen die een kersverse moeder doormaakt. Hormonen zijn na de bevalling behoorlijk in de war en het duurt even voordat dit weer in balans is. De combinatie met slaapgebrek, de bevalling, melkproductie, twijfel, overgevoeligheid en faalangst zorgen ervoor dat je het even niet meer ziet zitten, negatief kan zijn of last hebben van onverklaarbare huilbuien.

Een verlengde fase van de voornoemde verschijnselen kan een signaal zijn van het begin van een postpartum depressie . Dit is niet gezond  voor de moeder of de baby.

 

Onderzoek toont nu aan dat de baby blues van een moeder wordt verergerd wanneer zij inwoont bij de grootouders? Het antwoord hangt echter wel af van de burgerlijke staat van de moeder. Getrouwde en alleenstaande moeders lopen een groter risico op een depressie wanneer ze wonen bij  hun ouders in het eerste levensjaar van hun baby, dan samenwonende moeders.

“Er bestaat een sterke verwachting dat echtparen economisch zelfvoorzienend  zijn. Dit zijn sterke culturele waarden . Dus er is sprake van een sterker gevoel van mislukking onder getrouwde koppels wanneer ze moeten leven bij hun ouders, ” aldus hoofdauteur Joy Piontak en onderzoeker bij het Duke universiteitscentrum voor kind-en gezinsbeleid .

Het patroon bleek zichtbaar bij zowel rijke , arme als middenklasse vrouwen op basis van een steekproef van bijna 3.000 getrouwde , alleenstaande en samenwonende moeders . “We spreken vaak over gezinnen in termen van moeders, vaders en kinderen . Of we spreken over de burgerlijke staat van de moeders . Gezinnen zijn vaak kunnen echter veel complexer zijn dan we denken . En die complexiteit kunnen het welzijn van moeders beïnvloeden, “voegt Piontak hier aan toe .

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email