Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Gehuwde ouders en vrijgezelle vaders hebben slankere kinderen

Na een 12 jaar durende studie, concluderen de onderzoekers van de Rice University in Houstonop basis van de verzamelde gegevens dat kinderen die opgroeien in een “traditioneel” huishouden met getrouwde ouders een lager risico hebben op zwaarlijvigheid dan kinderen met gescheiden ouders. In de studie, die uitgevoerd werd onder leiding van hoogleraar sociologie Rachel Kimbro co-auteur Jennifer Augustine, werd ontdekt dat ook getrouwde stiefouders gunstig waren in het verminderen van de kans van de zwaarlijvige kinderen. Interessant is verder dat uit de gegevens blijkt dat kinderen die bij een alleenstaande vader wonen zelfs nog een lager risico op overgewicht hebben dan kinderen met getrouwde ouders. De studie is beschikbaar in de nieuwste editie van het Journal of Applied Research on Children.Gezien de obesitas-epidemie in Amerika, geeft Kimbro aan verbaasd te zijn dat er zo weinig onderzoek tot nu toe is gedaan naar de rol die de familie in gewichtsproblemen heeft van een kind.

Kimbro en haar collega’s begonnen met het verzamelen van gegevens voor deze studie in 2001 op basis van in-huis interviews met primaire verzorgers van kinderen van negen maanden oud. De onderzoekers verzamelden vervolgens gegevens van de kinderen toen zij twee jaar oud waren en toen zij naar de kleuterschool gingen. In de studie werd een diverse groep aan gezinnen opgenomen met verschillende etnische en sociaal-economische achtergronden.

Kinderen met getrouwde ouders hebben 17% kans om zwaarlijvig te worden, terwijl kinderen met samenwonende, niet-getrouwde ouders met 31% bijna twee keer zoveel kans hebben op overgewicht. De onderzoekers geven aan dat gecontroleerd is of niet andere factoren een rol speelden die leiden tot obesitas bij kinderen, zoals de mate van activiteit, voeding en sociaal-economische status.

Dat kinderen, opgevoed door alleenstaande vaders, nog minder kans op overgewicht hebben dan kinderen die opgroeien in een gezin met twee getrouwde ouders is -blijkt uit eerder onderzoek- omdat alleenstaande vaders de neiging hebben om meer sociaal-economische middelen te hebben. En sociaal-economische status de belangrijkste voorspeller van gezondheid is.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email