Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Eerste baby in Nederland geboren met ingevroren eierstokweefsel

In Nederland is in november de eerste baby geboren na het terugplaatsen van ingevroren eierstokweefsel bij de moeder.

De terugplaatsing van het weefsel vond plaats in het Leidse universiteitsziekenhuis LUMC. De vrouwen die in dit ziekenhuis de behandeling hebben ondergaan waren over het algemeen vrouwen die kanker hebben gehad en een chemokuur hebben gekregen wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Voor de chemokuur is bij deze vrouwen een eierstok uit het lichaam gehaald. Stukjes van de schors met daarin onrijpe eicellen werden vervolgens ingevroren zodat na terugplaatsing van het weefsel de eicellen alsnog konden rijpen.

Wereldwijd, inclusief Nederland, zijn reeds circa 42 kinderen geboren na terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel. Het slagingspercentage van de behandeling is niet bekend omdat het aantal vrouwen waarbij weefsel is teruggeplaatst niet bekend is. Van deze 42 kinderen is circa 50% ontstaan uit natuurlijk zwangerschappen na het terugplaatsen van eierstokweefsel. In de overige gevallen werd de zwangerschap gestimuleerd, bijvoorbeeld met een ivf-behandeling.

Het ingevroren weefsel kan lang bewaard blijven, zo zijn er zwangerschappen bekend waarbij het weefsel dat werd teruggeplaatst 10 jaar eerder was ingevroren. Ook leidde het terugplaatsen van ingevroren weefsel in bepaalde gevallen tot meerdere zwangerschappen en kinderen bij een en dezelfde vrouw.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email