Effectiviteit babyhelm wordt in twijfel getrokken

baby sleepsEen nieuwe studie die gepubliceerd is trekt de aloude wijsheid dat een helm zou helpen het hoofdje van je baby weer in de goede vorm te krijgen wanneer het plat is geworden door een verkeerde slaap- en lighouding.

In de studie werden bleek er geen betekenisvol verschil in de vorm van de schedels van kinderen die wel en geen actieve behandeling hadden met een therapie helm op tweejarige leeftijd. Beide groepen lieten gelijke vooruitgang zien, en slechts een kwart kreeg weer de volledige normale vorm terug -met helm of niet. Gegeven het feit dat de plastic helmen enkele duizenden euro’s kosten, zijn de resultaten schokkend te noemen.

In geen geval moet dit ouders aanzetten tot het niet meer leggen van hun baby’s op de rug tijdens het slapen, belangrijk om het kind te beschermen tegen wiegendood. Op de rug slapen mag niet als enige oorzaak worden gezien van de platte hoofden. Baby’s die een plat hoofd ontwikkelen hebben ook vaak met andere risicofactoren te maken die hun mobiliteit beperken zoals nek stijfheid, vroeggeboorte en ontwikkelingsachterstanden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone