Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe begint je bevalling?

Photo by Tom & KatrienJe bevalling kan op verschillende manieren beginnen.

Allereerst met het breken van de vliezen. Hoewel dit – als je uitgaat van de gemiddelde film of serie – heel gangbaar lijkt, gebeurt dit slechts in 10% van de bevallingen. Vaak breken je vliezen pas later in de bevalling of worden deze zelfs gebroken door je verloskundige voordat je daadwerkelijk zal gaan persen. Het breken van de vliezen betekent dat je opeens vruchtwater verliest, doordat de beschermende vruchtzak die om de baby heen zit, is gescheurd. Dit kan in sommige gevallen een grote hoeveelheid vloeistof zijn die je verliest, als er onderin de vliezen een scheur komt en het hoofdje van de baby nog niet diep ingedaald ligt. Veel vaker komt het echter voor dat je vruchtwater in kleine hoeveelheden verliest. Opmerkelijk aan het breken van je vliezen is verder dat je tijdens het bewegen wat vloeistof verliest en het voelt alsof je je urine niet kunt ophouden. In tegenstelling tot je urine, heeft je vruchtwater echter een vrij zoetige geur en is het in principe kleurloos.

In de meeste gevallen begint je bevalling met zogenaamde ontsluitingsweeën, al dan niet met voorweeën daaraan voorafgaand. Voorweeën maken de baarmoedermond alvast soepeler. Pas als de weeën sterker en regelmatiger worden en meer pijn gaan doen en je baarmoedermond open gaat staan (de ontsluiting) beginnen de zogenaamde ontsluitingsweeën. Dan is je bevalling ook pas echt begonnen. Wanneer de ontsluitingsweeën frequenter en pijnlijker worden is het slim je weeën te gaan timen. De weeën zullen misschien eerst elk uur elkaar opvolgen, maar later steeds vaker tot ze uiteindelijk om de 2 minuten terugkeren en ruim een minuut duren. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier en voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzwakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik en heb je dus even pauze.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email