Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nieuwbakken vaders blijken ook kwetsbaar voor depressie

fatherEr wordt veel aandacht besteed aan het relatief hoge aantal depressiegevallen bij vrouwen, na hun zwangerschap. Maar onderzoek toont aan dat mannen die net vader zijn geworden net zo goed kwetsbaar zijn voor een depressie. Maar hoe kwetsbaar dan? Analyses van gegevens van meer dan 10.000 mannen gedurende 2 decennia laat zien dat het risico op depressieve symptomen bij vaders maar liefst 68 % stijgt na de geboorte van een kind (en vervolgens ook groter wordt in de 5 jaar hierna) .

Depressie bij vaders kan, net als bij moeders, gevaarlijk zijn voor de kinderen. Depressieve vaders zijn bijvoorbeeld vaker boos of vijandig richting hun kind , en minder bezig met spelen of een gesprek voeren.

De studie heeft helaas nog niet de factoren onderzocht die voorspellen welke mannen de meeste kans hebben om depressief te worden na de geboorte van hun kind. Ook is in dit onderzoek nog niet meegenomen of en in hoeverre symptomen van een depressie bij vaders afwijken van typische verschijnselen bij moeders. Dit is wel de aanbeveling voor vervolgonderzoek, omdat het handig is om je hiervan bewust te zijn.

Er zijn vele succesvolle behandelingen van depressie. Een depressie kan altijd terugkomen eb vroegtijdig ingrijpen is erg belangrijk om toekomstige toename van depressieve symptomen te voorkomen. Dus als een nieuwe vader mogelijke tekenen van een depressie vertoont, is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen om dit verder te onderzoeken en te bepalen of een behandelplan vereist is.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email