weegschaal

Zwangere obese vrouwen hebben steeds meer last van complicaties

Zwangere vrouwen die leiden aan obesitas hebben steeds meer last van complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Het overgewicht van de vrouwen wordt over het algemeen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Meerdere hoogleraren obstetrie in Nederland waarschuwen voor de gevolgen van obesitas in combinatie met een zwangerschap en vragen meer aandacht om dit te voorkomen. Lees meer

pillen

Wel of geen antidepressiva tijdens zwangerschap?

Nog steeds zijn wetenschappers er niet zeker van of depressieve vrouwen wel of geen antidepressiva kunnen slikken tijdens hun zwangerschap. Er is nog nooit gerandomiseerd onderzoek gedaan naar het effect van antidepressiva op het ongeboren kind. Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting beveelt angstige of depressieve vrouwen met een kinderwens aan om de klachten voorafgaand aan de zwangerschap te verminderen, meldt NRC.

Bockting vertelt aan NRC het lastig te vinden om aanbevelingen te doen, omdat de effecten gewoonweg niet duidelijk zijn. Toch zijn er een paar negatieve effecten aan het licht gekomen, maar enkel uit beloopstudies. Zo blijkt bijvoorbeeld dat kinderen een vergroot risico hebben op ademstilstand, een grotere kans op taal- en spraakstoornissen en kindersterfte is anderhalf keer zo groot onder moeders die tijdens de zwangerschap het antidepressivum SSRI slikken.
Lees meer

Naamloos5

150 vrouwen moeten kinderwens uitstellen door zaadblunder UMC Utrecht

150 vrouwen moeten hun kinderwens uitstellen. Zij moeten nog minimaal een maand wachten tot het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht weer opengaat.

In eerste instantie leek het om 26 stellen te gaan die de schrik van hun leven kregen. Het UMC Utrecht belde hen vorige week met de boodschap dat er mogelijk sperma was verwisseld in het ivf-laboratorium. Eén van de medewerkers gebruikte anderhalf jaar verkeerde slangetjes. De fout blijkt nu nog groter. Lees meer

media_xl_4226071

Steeds meer kinderen met een 50 plus vader

De meeste vaders zijn bij de geboorte van hun kind tussen de dertig en veertig jaar oud. Steeds vaker zijn vaders echter de veertig al gepasseerd. Dat meldt CBS.

In 2015 zijn 170,5 duizend baby’s geboren. De vader van 16 procent van deze kinderen was veertig jaar of ouder. Twintig jaar geleden gold dat nog voor 10 procent. Een klein deel van die vaders is boven de vijftig. Vorig jaar hadden 2 500 baby’s een vader van vijftig jaar of ouder.
Lees meer

IVF

150 vrouwen wachten op IVF behandeling bij UMC Utrecht

Hoewel eerder ingeschat op 84, blijken er maar liefst 150 vrouwen voorlopig niet terecht bij de IVF kliniek van UMC Utrecht voor behandeling. Patiënten van het UMCU, Rijnstate Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, het Diakonessenziekenhuis en het Sint Antoniusziekenhuis moeten minimaal nog een maand wachten op de behandeling. Vrouwen die reeds gestart waren met de hormoonbehandeling worden nog wel verder geholpen.

De IVF kliniek is sinds vorige week gesloten omdat aan het licht kwam dat bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander stel gebruikt zijn. Lees meer

Naamloos

Vrouwen met overgewicht en onregelmatige menstruatie makkelijker zwanger

Vrouwen die door hun overgewicht onregelmatig ongesteld zijn en daardoor niet zwanger kunnen worden, hebben baat bij ondersteuning bij het afvallen. Een deel van deze vrouwen kan dan toch op een natuurlijke manier zwanger worden.

Dit is een van de conclusies van het onderzoek van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG en haar team. Hoek deed onderzoek op basis van de gegevens van 577 vrouwen in 23 Nederlandse ziekenhuizen uit de LIFEstyle-studie. Lees meer

By: Hey Paul Studios

Ernstig tekort aan eiceldonoren in Nederland

Nederland heeft drie eicelbanken die erg populair zijn. Vrouwen lijken echter niet bereid om hun eicellen te doneren. Als gevolg hiervan is een groot tekort aan donoren ontstaan.

In het UMC Utrecht, het AMC in Amsterdam en het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp kunnen stellen en vrouwen sinds 2012 terecht voor een eiceldonatie. Hoewel hiervoor veel vraag is, is het aanbod schaars. Omdat er maar weinig donor eicellen zijn, ontstaan er in de ziekenhuizen wachtlijsten. Zo heeft het UMC Utrecht een wachtlijst met 350 mensen. Het AMC ontvangt elke maand aanvragen en in Leiderdorp is de vraag naar eiceldonoren tevens groot. Lees meer

mWjWvBO

Dingen die je moet weten over het krijgen van een tweede kind

De volgende zaken moet je weten over het krijgen van een tweede kind.

  • Er is geen perfecte timing. Net zoals er geen perfect moment is om je eerste kind te krijgen, zo is dat er ook niet om je tweede kind te krijgen. Los van het moment dat je je tweede kind mag verwelkomen, 1 ding is zeker: het wordt een rommelige, drukke, chaotische maar bovenal prachtige periode.
  • Lees meer