Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ouders houden ontwikkeling kinderen tegen door overbezorgdheid

In een nieuwe campagne van Veiligheid NL worden Nederlandse ouders erop geattendeerd dat zij veel te voorzichtig zijn met hun kinderen. Het ongewenste gevolg van de overbezorgdheid van ouders is dat hun kinderen fysieke en mentale klachten kunnen krijgen.

Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL, denkt dat veel ouders hun kind snel tegenhouden omdat ze bang zijn dat hen iets overkomt. Door dit te doen beletten ouders echter de natuurlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen overgewicht krijgen omdat ze bang worden om te bewegen. Ook worden kinderen motorisch minder vaardig. Ernaast zorgt de overbezorgdheid van ouders tot diverse psychische gezondheidsproblemen zoals onzekerheid, minder zelfvertrouwen en bang zijn om dingen te ondernemen.

Kinderen zouden volgens Kloet vaker dingen moeten proberen, ook al betekent dit dat ze soms vallen. “Door iets te proberen leer je vaardigheden om het te kunnen en word je ook weer zelfverzekerder.” Kloet ziet het als een proces waarbij je een kind, door te laten ervaren, te oefenen en te begeleiden soms een scherp mes moet geven in plaats van een bot mes. Doordat kinderen risicovoller gaan spelen leren ze vaardigheden en kunnen ze risico’s vervolgens beter inschatten. Ook worden kinderen volgens Kloet beter in het oplossen van conflicten met andere kinderen en beter in het herkennen van emoties.

Ouders wordt geadviseerd wat vaker tot 10 te tellen voordat zij iets zeggen of ingrijpen en gewoon eens te kijken wat er gebeurt. Ouders zullen ook ervaren dat kinderen veelal ook wel hun grens en stoppen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email