Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ruim 65% kinderopvanglocaties hanteert uurtarief boven maximum overheid

Meer dan 65% van de kinderopvanglocaties in Nederland hanteert een uurtarief boven de maximum uurprijs van de overheid. Dit is het gevolg van een gedaald aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, waardoor de kosten van kinderopvangcentra hoger zijn per kind.

Deze conclusie wordt getrokken op basis van onderzoek dat Kassa samen met BOinK heeft uitgevoerd. Hierbij zijn de tarieven van 130 locaties van zowel buitenschoolse opvang (BSO) als kinderdagverblijven (KDV) uit heel Nederland bekeken en vergeleken met het maximale uurtarief dat de overheid teruggeeft aan ouders via de kinderopvangtoeslag.

Tarieven buitenschoolse opvang

Het maximale vergoedingstarief van de kinderopvangtoeslag ligt voor buitenschoolse opvang op € 6,38. Van de onderzochte locaties blijkt 91% boven dit tarief te zitten. 30% van de onderzochte locaties zit tot €0,50 erboven; 39% tussen de €0,50 en € 1 meer en maar liefst 23% vraagt meer dan een euro bovenop de maximum uurprijs van de overheid.

Tarieven kinderdagverblijven

Bij de tarieven van de onderzochte kinderdagverblijven ligt 72% boven het maximale vergoedingstarief van de overheid. 52% van de locaties vraagt minder dan €0,50; 16% vraagt tussen de €0,50 en €1 bovenop het maximale uurtarief. En 4% van de onderzochte kinderdagverblijven vraagt maar liefst meer dan een euro bovenop het maximale vergoedingstarief.

Kosten kinderopvang wijken steeds meer af van overheidstarief

Volgens BOinK voorzitter Gjalt Jellesma betekenen bovengenoemde conclusies niet dat de kinderopvang meer geld vraagt dan zou moeten. De conclusie die hier eerder aan verbonden moet worden is dat de kosten vaan kinderopvangcentra in toenemende mate afwijken van de maximale uurprijs die de overheid hanteert, doordat ouders steeds minder kinderopvang afnemen. ‘Wanneer er twee kindjes minder zijn, heb je nog steeds wel hetzelfde aantal pm’ers dat betaald moet worden’, licht Jellesma toe bij het programma Kassa. Ook heeft de overheid in de periode 2009 – 2012 de maximale uurprijs niet of onvolledig geïndexeerd en heeft zelfs een prijsverlaging doorgevoerd waardoor dit tarief is achtergebleven bij de werkelijke kostprijs.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email