Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vrouwen willen meer zeggenschap over pijnbestrijding bij bevalling

Vrouwen willen meer zeggenschap over hoe zij omgaan met pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ook willen vrouwen meer keuzemogelijkheden hebben, dan enkel extremen als een ruggenprik of pompje. Goede begeleiding leidt tot meer tevredenheid over de bevalling. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van promovendus Trudy Klomp van midwiferyscience VUmc.

In Nederland is bij vrouwen, partners en zorgverleners veel aandacht voor het omgaan met baringspijn. De juiste hulp, met respect, geeft vrouwen meer het gevoel dat zij controle hebben waardoor zij ook vaak meer tevreden zijn over hun bevalling. Klomp: “De meeste vrouwen bevallen bij voorkeur zonder pijnbestrijding, maar zijn wel blij dat er middelen zijn indien zij die nodig hebben.”

Er komen steeds meer bevalcentra waar vrouwen kunnen bevallen in een meer huiselijke omgeving. Op deze plekken kunnen ze kiezen voor pijnbestrijdingsvormen zoals lachgas. Lachgas is een niet-invasieve methode die je zelf toe mag dienen, binnen een minuut al werkt en ook weer snel is uitgewerkt na 2 à 3 uitademingen. Lachgas lijkt effectief en veilig als pijnbestrijdingsmiddel voor moeder en kind en bovendien veilig voor zorgverleners indien de omgeving een goede ventilatie en afzuiging heeft.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email