Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Wanneer tijdens je zwangerschap kun je het beste reizen?

Dat je zwanger bent, hoeft niet te betekenen dat je niet meer kunt reizen. Wel moet je rekening houden met eventuele risico’s en beperkingen.

Gezondheidsrisico’s voor een zwangere vrouw 
Als je zwanger bent is het risico groter dat er een noodzaak ontstaat voor medische interventie. In dit kader is het belangrijk dat je met de volgende zaken rekening houdt:

 • Informatie inwint over de kwaliteit van de medische infrastructuur in je vakantiebestemming.
 • Op vakantie is het risico op infecties groter, die lasiger behandeld worden omdat sommige geneesmiddelen een risico vormen voor je ongeboren kindje.
 • Veel ziektes kunnen tijdens je zwangerschap ernstiger gevolgen hebben dan wanneer je niet zwanger bent. Hoge koorts kan tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld tot vroeggeboorte leiden.
 • Stem voordat je op reis gaat altijd even af met je verloskundige of arts en vraag gespecialiseerd reisadvies aan bij de GGD, zeker in het geval van zwangerschapscomplicaties maar ook als dat niet het geval is.
 • Controleer ook altijd wat je dekking is in je reisverzekering voor als zich medische problemen in relatie met zwangerschap zouden voordoen.
 • Bij voorkeur worden eventueel benodigde reis vaccinaties toegediend voor je zwangerschap. Als dat niet mogelijk is worden de inentingen uitgesteld tot na de zwangerschap, tenzij de vaccinatie noodzakelijk is om je als zwangere vrouw te beschermen.

Beste tijd om te reizen

 • Het eerste trimester (week 1-14): Beter niet. Omdat het risico op een spontane miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, kan je een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Het reizen an sich verhoogt het risico op een miskraam niet, maar medische opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen geven, vooral in afgelegen gebieden. Omdat je in je eerste trimester misselijk kunt zijn is dat ook een potentieel risico op reis. Zwangerschapsbraken in combinatie reisziekte verhoogt het risico uitdroging, zeker als de temperaturen op je vakantiebestemming tropisch zijn.
 • Het tweede trimester (week 15-27): De meest ideale periode om te reizen. Je eerste zwangerschapscontroles hebben plaatsgevonden, je voelt je beter omdat eventuele misselijkheid over is, ook is het risico op een miskraam kleiner.
 • Het derde trimester (week 28-40): Minder ideaal. Over het algemeen mogen zwangere vrouwen na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer nemen en na 36 weken geen enkele vlucht meer. Elke vliegtuigmaatschappij hanteert hierbij eigen regels, dus controleer dat goed en hou hierbij ook rekening met je terugkeerdatum.Tijdens het derde trimester moet je bedacht zijn op bloedingen (b.v. placenta praevia), zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk, eiwit in de urine, gezwollen voeten) en vroegtijdig breken van de vliezen. Dit maakt deze periode minder ideaal om te reizen. Daarbij wordt reizen tijdens het laatste trimester fysiek ook moeilijker en oncomfortabel voor je.
 • Na de bevalling:  Prima mogelijk. Na je bevalling moet je 7 dagen wachten voordat je mag vliegen. Het risico bestaat namelijk op bloedklontertjes bij de moeder (flebotromboserisico). Ook moet je baby minstens 7 dagen oud zijn.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email