Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat is de beste strategie om werk en moederschap te combineren?

working motherHet hebben van een balans tussen werken en moederschap bestaat niet, omdat het simpelweg door elkaar heen loopt. Over het algemeen gaat het ons best goed af dat jongleren tussen werk, gezin en sociale activiteiten zolang we ons permitteren dat er af en toe iets uit onze handen valt (zoals een kind dat met vieze kleren naar schoolgaat, je een dag thuiswerkt bij een ziek kind of in de avond je laptop nog eens openklapt omdat het werk nog niet af was).

Maar dit is niet het hele verhaal. Hoewel er weinig veranderd is in hoge aantal moeders dat parttime werkt en het beperkte aantal vrouwen in topposities, blijken hier niet aan ten grondslag te liggen dat ‘een vrouw niet graag genoeg zou willen’ of niet ‘de juiste partner heeft haar daarin ondersteunt’. 75% van de vrouwen zou niet anders willen dan parttime werken, blijkt uit analyse van Anne Marie Slaughter, toen Amerikaanse hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Princeton. Veel vrouwen vinden het simpelweg niet zo makkelijk als mannen om weg te zijn van hun kinderen.’ 

Een combinatie is mogelijk volgens Slaughter zolang er door een vrouw gekozen kan worden voor een andere indeling van het verloop van een loopbaan, die meer mogelijkheden bevat om thuis te werken en niet alleen maar een stijgende lijn kent, maar ook ruimte heeft om af en toe op ‘plateaus’ wacht te houden. 

Er zijn zes strategieën om werk/prive balans te krijgen, namelijk: jongleren, afwisselen, uitbesteden, bundelen, techflexing en vereenvoudigen. Wat de beste strategie is hangt af van je eigen persoonlijke voorkeur, die je afspreekt met je partner en gezin. Dat is overigens niet een eenmalige keuze die je maakt, maar je om de zoveel jaar kan herzien als je wilt, afhankelijk van de fase waar je in zit met je gezin en/of werk.  Zoals: nu ga ik een paar jaar meer werken, of jij. Of: in het begin is er nog geen geld om dingen uit te besteden en later misschien wel.

Jongleren

Topmanagers zijn geneigd te jongleren, een uitputtende strategie omdat het betekent dat je alle ballen in de lucht houdt. Risico’s hiervan zijn dat je te weinig slaapt en (daardoor) geirriteerd bent zowel thuis als op werk. Houdt dit een langere tijd aan, dan loopt je zelfs het risico op depressie en overspannenheid/burn-out.

Afwisselen

Je partner en jij kiezen ervoor afwisselend gefocust te zijn op de eigen carrière en perioden van niet-werken. Hierbij moet je wel ervoor zorgen dat je financiele planning op orde is, veel spaargeld hebt en je aantrekkelijk en zichtbaar blijft voor de arbeidsmarkt door je te blijven bijscholen en zakelijke contacten te onderhouden. Deze strategie vraagt ook nogal wat van de flexibiliteit van jou als persoon en je gezin

Uitbesteden

Bij deze strategie kies je voor focus op die activiteiten die jouw voorkeur hebben, de rest probeer je uit te besteden. Denk aan koken, boodschappen doen, bijles geven, en het plannen van vakantie. Uitbesteden vraagt om voldoende financiële middelen, een brede kring van hulpdiensten en is minder geschikt voor perfectionist, die de dingen liever niet uit handen geeft.

Combineren

Activiteiten combineren, wat zowel tijd als geld bespaart. Bijvoorbeeld naar de sportschool met een vriendin om bij te praten.
Dit vereist dat je een goede en gestructureerde planner bent en daar zit ook direct het risico,, want als dat gepand kan de spontaniteit van dingen nog wel eens belemmeren.

Digitaliseren

Digitale techniek maken online werken mogelijk en bespaart veel (reis)tijd. Niet elke baan leent zich hiertoe, maar er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden voor banen die ook mogelijk maken om ook thuis te werken, mits je maar goed bereikbaar bent. Nadeel is dat je hierdoor altijd bereikbaar bent, werk en thuis niet zijn afgebakend en ook kun je sociale interactie met collega’s missen (omdat jij er bv niet bent op de vrijdagmiddag borrel).

Vereenvoudigen

Je kiest er bewust voor om luxe dingen in je leven weg te laten: geen luxe huis, grote auto, om veel vakanties meer en in ruil daarvoor breng je meer tijd thuis door. Deze strategie vraagt wel steun vanuit je omgeving en ook voor jezelf en gezin de noodzaak om succes opnieuw te definiëren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email