Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ben je liever een thuis- dan buitenshuis werkende moeder? Reken uit of dit realistisch is!

working motherIs het jouw droom om te stoppen met buitenshuis werken en thuis te blijven met je kinderen? De eerste stap om dit te realiseren is goed inzicht te hebben in het inkomsten- en uitgavenpatroon van jou en je partner. Nagaan of je gezin nog steeds de belangrijkste dingen kan blijven doen als er nog maar 1 salaris is van je partner, al dan niet aangevuld door een kleiner inkomen omdat je toch nog wat werk wilt blijven doen om niet volledig afgesloten te zijn van de arbeidsmarkt (bv vanuit huis of uren tijdens schooltijd). Hoe accurater je dit plaatje uitwerkt, hoe meer vertrouwen je zult hebben in de uitkomst om deze droom te doen slagen!

Inkomsten

Scenario A: Tel alle maandelijkse of jaarlijkse na-belasting netto inkomsten op van jou en je partner die je op dit moment hebt.

Scenario B: Doe dit vervolgens ook voor het thuisblijfscenario. Hoeveel maandelijkse of jaarlijkse na-belasting inkomsten hebben jij en je partner (nog) als je ervoor zou kiezen dat je een thuismoeder wordt. Wellicht houd je nog (een deel) van je inkomsten, omdat je ander werk hebt gevonden dat je gemakkelijk vanuit huis kunt doen.

Uitgaven

Scenario A: Tel alle uitgaven die je maandelijks jij en je partner hebben op dit moment nu je nog buitenshuis werk:

  • Wonen en huishoudelijk: je maandelijks terugkerende lasten voor je woonsituatie (huur/koop), boodschappen, verzekeringen, auto onderhoud/benzine, schoolgeld, leuke dingen, onverwachte uitgaven
  • Kinderopvang: je maandelijkse lasten voor de kinderopvang zoals je dat nu afneemt
  • Werkgerelateerd: je maandelijkse lasten voor werkkleding, stomerij, lunch en (lekkere) koffie
  • Anders: je jaarlijkse lasten die je kunt vertalen naar een maandelijks bedrag voor andere uitgaven in relatie tot vakantie, hobby’s van jou, je partner en je kinderen, medisch, kleding, verjaardagen, sporten en alle andere dingen waar jullie als gezin geld aan besteden

Trek dit af van de inkomsten die je momenteel hebt nu jij en je partner allebei werk hebben buitenshuis. Dit is je huidige budgettaire huishoudboekje die als het goed is nu elke maand goed (positief/neutraal) uitkomt.

Scenario B: Tel alle uitgaven die je maandelijks jij en je partner hebben op dit moment nu je nog buitenshuis werk:

  • Wonen en huishoudelijk: je maandelijks terugkerende lasten voor je woonsituatie (huur/koop), boodschappen, verzekeringen, auto onderhoud/benzine, schoolgeld, leuke dingen, onverwachte uitgaven die waarschijnlijk ongewijzigd blijven, tenzij je bijvoorbeeld bewust besluit goedkoper te gaan wonen, de auto weg te doen of minder te gaan gebruiken of anderszins.
  • Kinderopvang: je maandelijkse lasten voor de kinderopvang zoals je dat nu afneemt die geheel of deels wegvallen als je besluit niet meer buitenshuis te gaan werken.
  • Werkgerelateerd: je maandelijkse lasten voor werkkleding, stomerij, lunch en (lekkere) koffie die nu waarschijnlijk deels zullen wegvallen.
  • Anders: je jaarlijkse lasten die je kunt vertalen naar een maandelijks bedrag voor andere uitgaven in relatie tot vakantie, hobby’s van jou, je partner en je kinderen, medisch, kleding, verjaardagen, sporten en alle andere dingen waar jullie als gezin geld aan besteden.

Trek dit af van de inkomsten die jij en je partner zullen hebben als jij besluit niet meer buitenshuis te gaan werken. Dit is je nieuwe budgettaire huishoudboekje die goed (positief/neutraal) zou moeten komen willen jij en je partner het besluit kunnen nemen dat jij als moeder voortaan thuis blijft. Als je eerste uitwerking niet uitkomt als gehoopt, loop dan eens kritisch alle factoren langs. Is het niet toch mogelijk dat je nog een x aantal uren blijft werken vanuit huis of op uren dat je kinderen er niet zijn (naar school) of je partner er is (in de avond)? Zijn alle uitgaven die jullie hebben echt noodzakelijk? Wellicht zijn jij en je partner bereid hierin bewustere keuzes te maken. Bv. minder verre mooie reizen bijvoorbeeld gedurende een aantal jaren, maar in plaats daarvan wel meer tijd met je kinderen. Bedenk je tot slot dat het scenario van thuisblijven na een aantal jaar ook weer kan wijzigen, en je bijvoorbeeld als je kinderen ouder zijn, wel weer wilt werken. In dat kader is het van belang dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt en je blijft ontwikkelen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email