Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat maakt baby’s aan het lachen?

lachende babyEen onderzoeksteam uit het Verenigd Koninkrijk heeft aandacht besteed aan een steeds populairder wordend thema onder de online beschikbare video’s: lachende baby’s. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat baby’s met hun gelach hun ouders duidelijk willen maken dat zij iets begrijpen en leren over de wereld om hen heen. Lachen is daarmee een prachtig eureka-moment voor de baby.

Ontwikkelingspsycholoog dr. Caspar Addyman is een wereldwijde studie gestart die onderzoekt wat een baby nu exact aan het lachen kan maken. Aan een grote groep ouders met kinderen jonger dan 2,5 jaar is gevraagd wat hun baby’s grappig vinden, met inbegrip van mensen, geluiden en spelletjes. Zeer kleine baby’s begrijpen niet ┬áveel van de wereld en lachen vooral om kietelen, gekke geluiden en een tong die wordt uitgestoken. Wanneer baby’s ouder worden, begrijpen ze meer en giechelen baby’s vooral om andere mensen en wordt het lachen een sociale ervaring. Lachen heeft voor de baby echt als doel contact en een verbinding te maken met andere mensen.

Hoewel huilen van de baby altijd heel duidelijk als belangrijkste signaal is gekenmerkt als hechting bevorderend gedrag, bedoeld om de verzorger aan te trekken, blijkt uit dit onderzoek juist lachen een heel belangrijk onderdeel te zijn van het baby-ouder bindingsproces. De onderzoekers hopen dan ook door ouders te kunnen vertellen hoe ze hun baby kunnen laten lachen, het samen lachen te stimuleren en het huilen van de baby juist te verminderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email