Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Babytaal geen positieve invloed op taalontwikkeling kind

Het wordt vaders vaak verweten dat zij er onvoldoende in slagen een band op te bouwen met hun baby’s omdat ze niet zo fanatiek als moeders babytaal gebruiken. Nu blijkt echter dat het door hen weigeren van het spreken van babytaal de juiste keuze blijkt te zijn.

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vaders die vaak geen babytaal willen gebruiken hun kinderen daarmee juist helpen bij hun taalontwikkeling.

Andere conclusies

Dit ondanks het gegeven dat babytaal lange tijd als een belangrijk onderdeel is beschouwd om een band op te bouwen tussen ouder en kind. Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat het gebruik van babytaal helpt bij het leren herkennen van geluiden, klanken en hierna ook woorden en zinnen.

Dezelfde argumenten werden gebruikt ter verdediging van diverse ‘eh´en´oh’-geluiden uit de Teletubbies. Eén van de bedenkers van het programma, die afgestudeerd is in taalwetenschappen geeft aan dat door kinderen aan te moedigen om plezier te hebben met geluiden, zij automatisch worden geholpen met hun taalontwikkeling.

Door peuters audio-recorder te geven ontdekten onderzoekers aan de Washington State University dat vooral moeders veel babytaal spreken, terwijl vaders hoofdzakelijk gebruikmaken van intonaties die vergelijkbaar zijn met hoe ze normaal spreken.

Babytaal positief of negatief

Mark VanDam, de professor in Spraak- en Hoorwetenschappen die het onderzoek heeft geleid dat geconcludeerd heeft dat babytaal geen positieve invloed heeft op de taalontwikkeling van een kind, zegt: “Geen babytaal gebruiken is niet negatief, het is geen fout van de vaders. De babytaal helpt om een intiemere band op te bouwen, maar vaders zorgen ervoor dat de overgang met de buitenwereld en met hoe volwassenen praten makkelijker gaat.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email