Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangere obese vrouwen hebben steeds meer last van complicaties

Zwangere vrouwen die leiden aan obesitas hebben steeds meer last van complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Het overgewicht van de vrouwen wordt over het algemeen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Meerdere hoogleraren obstetrie in Nederland waarschuwen voor de gevolgen van obesitas in combinatie met een zwangerschap en vragen meer aandacht om dit te voorkomen.

Hoewel de hoogleraren van de acht universitair medische centra waarschuwen voor de relatie tussen complicaties en overgewicht of een ongezonde leefstijl, is de exacte onderbouwing hiervan nog niet bekend. Het Radboudumc is wel recent begonnen met het verzamelen van deze cijfers. Hieruit blijkt dat vrouwen met een BMI van 30 of hoger (wat betekent dat je obesitas hebt) veel vaker bevallen met behulp van een keizersnede (24%). Vrouwen met obesitas hebben daarnaast een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Ook inleidingen komen 25% vaker voor bij de vrouwen.

Elk jaar overleven zeven tot zestien vrouwen per duizend bevallingen de bevalling maar net als het gevolg van ernstig overgewicht. Volgens Kitty Bloemenkamp, voorzitter van de landelijke toetsingscommissie moedersterfte, is obesitas zelfs gevaarlijker dan wanneer een vrouw op hogere leeftijd vrouw zwanger wordt.

Obesitas komt met name voor bij zwangere vrouwen met een lagere sociaaleconomische positie, geeft Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie aan. Vrouwen moeten zich realiseren dat het hebben van een goede gezondheid bij het zwanger worden van levensbelang is, vinden de hoogleraren. Naast het feit dat de vrouwen twee keer zoveel risico lopen op hart- en vaatziekten, hebben ook hun dochters later in hun leven kans op complicaties, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Verhoogde risico’s worden zo van generatie op generatie doorgegeven.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email