Onderzoek bevestigt dat kinderen niet lijden onder een werkende moeder
Er is van oudsher een punt van zorg dat de tewerkstelling van moeders gaat ten koste gaat van de ontwikkeling van het kind. Uit recent onderzoekt blijkt echter dat kinderen waarvan de moeder werkte het in hun eerste jaren niet slechter gedaan hebben op school. De studie vond geen verband tussen moeders die een carrière hebben en kinderen die minder goed presteren. Het onderzoek analyseerde zes verschillende studies die in de afgelopen vier decennia 40.000 kinderen bestudeerden.
Het onderzoek toont aan dat kinderen die geboren zijn vanaf het midden van de jaren ’90 waarvan de moeders werkten tijdens hun beginjaren het net zo goed verging als de kinderen van wie de moeder niet werkte. Kinderen met een werkende moeder die geboren werden in de jaren 1970, ’80 en begin jaren ’90 werden wel benadeeld, volgens het onderzoek. Kinderen geboren in 2000 of 2001 toonden weer geen significant verschil in cognitief vermogen of het gedrag op de leeftijd van vijf door hun werkende moeder. De studies van de afgelopen decennia keken naar het niveau van geletterdheid en rekenvaardigheid van kinderen.
Ouderschapgroepen geven aan dat het rapport een einde moet maken aan de emotionele bagage die gekoppeld wordt aan de beslissing van moeders om al dan niet terug te keren naar het werk. Fiona Weir, chief executive van de eenoudergezin liefdadigheidsorganisatie Gingerbread, zegt: ‘Het is duidelijk dat de veranderingen in zwangerschapsverlof en een grotere beschikbaarheid van kinderopvang een grote rol hebben gespeeld in het toelaten van ouders om werk en gezin in evenwicht te krijgen. Echter, voor alleenstaande ouders in het bijzonder, maken de extreme kosten van kinderopvang en een tekort aan gezinsvriendelijke banen het erg moeilijk voor hen die willen terugkeren naar werk. ‘