Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Geef het IQ van je baby een boost

Vraag je je wel eens af of je kind het in zich heeft om briljant te worden of het al is? Hoe geef je het IQ van je kind eigenlijk een boost?

Relax: het geheim achter intelligentie is niet wat je denkt. Terwijl een complexe mix van genetisch materiaal en omgevingsfactoren het IQ van je kindje bepalen, is de grootste factor van invloed iets is wat jij controleert: de kwaliteit van de zorg die je jouw baby geeft, zegt Robert G. Voigt, een kinderarts van de Mayo Clinic, in Rochester, Minnesota. Het is ook belangrijk dat je je kind betrekt in leuke, hersenstimulerende activiteiten, zoals die hieronder zijn opgesomd.

  1. Praat veel met je kindje. “Er is een correlatie tussen het aantal woorden dat je kind hoort als een baby n zijn verbale IQ,” zegt Lise Eliot, PhD, schrijfster van What’s Going On in There? How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life. Hoe meer je met je kindje praat, hoe rijker het vocabulaire zal zijn dat hij ontwikkelt. Hou de onderwerpen simpel en gebruik concrete termen. Praat bijvoorbeeld over de auto of knuffel van je kind in plaats van een aankomende vakantie. En als je kind zelf probeert met je te communiceren, ga hier dan uitgebreid op in.
  2. Lees boeken met je kind. Het (voor)lezen helpt je met het opbouwen van een emotionele band met je kind in de eerste plaats en in de tweede plaats leert hij er heel veel van. “Dan wordt de basis gelegd voor het willen lezen tijdens jouw voorleessessies: dat er letters en woorden zijn op de pagina’s en dat je van links naar rechts leest,” zegt Linda Acredolo, PhD, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Californië. Wanneer een boek is gelezen, heb dat het geduld om het opnieuw te lezen. Elke keer dat je dat doet, dan zal het geheugen van je kindje verder aanscherpen, het is geweldig voor hem op een gegeven moment te weten wat er op de volgende pagina staat.
  3. Gebruik gebarentaal bij je baby, voordat jullie met elkaar kunnen praten. “Wetenschappelijke data toont aan dat gebarentaal een positief effect heeft op het IQ en de verbale ontwikkeling van een kind,” zegt Dr. Acredolo. Volgens de studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Californië hebben kinderen die als baby ongeveer 20 gebarentekens leerden, een hoge IQ dan kinderen die dit als baby niet mee hebben gekregen.
  4. Probeer je kind borstvoeding te geven. “Kinderen die op jonge leeftijd borstvoeding hebben gekregen, overtreffen in intelligentie kinderen die kunstvoeding kregen”, zegt Dr. Eliot. En hoe langer baby’s borstvoeding kregen in het eerste jaar, hoe hoger hun IQ. Wees echter gerust als je kunstvoeding gebruikt.  Studies hebben ontdekt dat als er een verschil in IQ wordt gevonden, dit slechts gaat om gemiddeld een aantal punten.
  5. Laat je kind ook alleen. Als je je kind elke minuut dat hij wakker is wilt bezighouden met allerlei train spelletjes, hou daar dan mee op. Dat zorgt niet voor een de juiste aandachtsspanne die uiteindelijk wel nodig is voor de academische vorming van je kindje. “Er is een filosofie dat kinderen de hele dag entertainment nodig hebben, maar ze moeten ook juist rust hebben om zichzelf te amuseren,” zegt Dr. Eliot.
  6. Knuffel je kind! Op het moment dat je kind weet dat je er voor hem bent en van hem houdt, dan ontwikkelt hij vanuit deze veilige gedachte steeds meer de behoefte om in zijn eentje zijn omgeving te exploreren. hem veel en maak voldoende oogcontact. “Eén ding dat kinderen motiveert om te praten is de wil om een connectie te maken met andere mensen,” zegt Dr. Acredolo. Dat is waarom kleine kinderen hun moeder een bloem of de maan willen laten zien aan hun moeder of iemand anders. Ze willen zo een band creëren.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email