Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Beperkte groei foetus grootste risicofactor voor doodgeboorte

baby3Uit onderzoek, gepubliceerd in de British Medical Journal, blijkt dat van de diverse risicofactoren voor doodgeboorte is vastgesteld dat groeivertraging van de foetus de belangrijkste risicofactor is op doodgeboorte van baby’s, met name omdat in de prenatale zorg momenteel naar onderzoek hiernaar nu onvoldoende aandacht uitgaat, waardoor het vroegtijdig ontdekken hiervan uitblijft.

In het Verenigd Koningkrijk leidt dit jaarlijks tot circa 600 doodgeboren baby’s, die één van de hoogste sterftecijfers onder pasgeborenen heeft in de ontwikkelde wereld. Het onderzoeken van groeiproblemen en de oorzaken hiervan voor de geboorte moet daarom een essentieel onderdeel vormen van de prenatale zorg volgens de auteurs van het onderzoek.

Door een team van onderzoekers van het West Midlands Perinatale Institute in Birmingham is als reactie hierop gekeken naar de belangrijkste risicofactoren voor doodgeboorte in een multi-etnische populatie in de periode 2009-2011. Op ruim 92.000 baby’s werd ontdekt dat er 4,2 baby’s per 1.000 geboorten doodgeboren werden. Vervolgens werden de diverse risicofactoren die van invloed hierop waren onder de loep genomen en berekend hoeveel doodgeboren kinderen vermeden konden worden als deze risico’s geëlimineerd zouden worden.

De risico’s die als oorzaak van doodgeboorte aan het licht kwamen waren de leeftijd van de moeder, etniciteit, pariteit (het aantal keren dat de moeder het leven had geschonken), body mass index, geschiedenis t.a.v. geestelijke gezondheid, reeds bestaande diabetes, hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten, roken tijdens de zwangerschap, alcoholgebruik en groei van de foetus problemen. Van deze oorzaken bleek uit nader onderzoek dat etniciteit (Afrikaanse, Afro-Caribbean, Indische en Pakistaanse), net als werkloosheid van de moeder of haar partner significant bijdragen aan doodgeboorte. Daarnaast blijken obesitas (vrouwen met een BMI van 30 of meer), roken, reeds bestaande diabetes, een geschiedenis van psychische problemen en foetale groeivertraging werden allemaal geassocieerd met een significant verhoogd risico op doodgeboorte. De grootste risicofactor blijkt echter de foetale groeivertraging. Dit leidt in maar liefst 32% van de gevallen tot doodgeboorte indien dit niet voortijdig wordt ontdekt.

De onderzoekers wijzen erop dat, indien er meer focus gelegd zou worden op onderzoek naar foetale groeivertraging, hiermee veel doodgeborenen voorkomen kunnen worden. In de populatie van het onderzoek zou deze maatregel leiden tot 71 minder doodgeborenen, vertaald naar de Britse bevolking zou dat jaarlijks tot 600 minder doodgeborenen leiden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email