Nederland loopt achter door baby’s niet te vaccineren tegen rotavirus
Er is al enige tijd flink wat discussie over: baby’s in Nederland worden nu niet gevaccineerd tegen het rotavirus, maar dit zou wel moeten. Het rotavirus leidt tot ernstige diarree bij kinderen. Elk jaar belanden vooral in de wintermaanden naar schatting bijna 5.000 jonge kinderen met uitdrogingsverschijnselen door het rotavirus in het ziekenhuis. In drie kwart van de gevallen zijn de kinderen onder de 2 jaar oud. 6 à 7 kinderen overlijden elk jaar aan het virus.
Opvallend is dat de Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor de regering, volgens twee toenmalige leden reeds in 2010 in meerderheid voor opname van het rotavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma was. De minderheid bij de Gezondheidsraad die het introduceren van het vaccin was, was van mening dat de ziektelast niet groot genoeg is: aan het rotavirus overlijden volgens hen relatief ‘weinig’ kinderen, waarvan een deel onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Terwijl het toevoegen van een nieuw vaccin aan het vaccinatieprogramma relatief kostbaar is.
De voorzitter van de Gezondheidsraad besloot indertijd de mening van de meerderheid niet door te drukken en heeft er geen verdere actie plaatsgevonden. Met het ontbreken van een vaccin voor het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma lopen wij in Nederland achter met de rest van de wereld.
Wereldwijd leidt het rotavirus naar schatting tot 500 duizend overlijdensgevallen per jaar. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert al sinds 2009 daarom alle landen om het vaccin op te nemen in de eigen publieke vaccinatieprogramma’s. In onder meer België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS worden kinderen daarom al lange tijd gevaccineerd tegen het rotavirus.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft met deze achtergrond de Gezondheidsraad deze zomer alsnog om een advies gevraagd.