Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Rooming-in met je baby verkleint kans op wiegendood

In Nederland komt wiegendood in vergelijking met andere landen heel weinig voor. Toch zijn er nog steeds baby’s die overlijden als gevolg van wiegendood en zijn er circa 10 tot 15  gevallen per jaar. Wanneer je als ouder je baby de eerste zes maanden tot een jaar bij je op de slaapkamer laat slapen, vermindert dit echter de kans op wiegendood.

Omdat wiegendood in Nederland nauwelijks voorkomt, zijn ouders vaak niet heel erg bezig met de adviezen om een dergelijk tragisch voorval te voorkomen. Toch is het erg belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de risico’s en hier ook naar handelen. Wat zijn dan richtlijnen die ouders zouden moeten opvolgen om wiegendood te voorkomen?

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stelt allereerst dat baby’s het beste op hun rug kunnen slapen. Baby’s die op de buik of hun zij slapen lopen meer risico op wiegendood. Als ouder kun je verder de kans op wiegendood verminderen door je baby bij je op de slaapkamer te laten slapen. Wiegendood is nooit helemaal te voorkomen, maar door in dezelfde kamer te slapen als je kindje kun je hem wel beter in de gaten houden. Je hoort je baby ademhalen en kunt sneller ingrijpen als dat nodig zou zijn.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt ouders hiernaast af om het kind bij je in bed te laten slapen. De kussens, het zware dekbed, twee volwassen en een baby in één bed zorgt ervoor dat je baby niet veilig kan slapen en kan stikken. Het beste slaapt je baby dus vanaf dag 1 het veiligst in zijn eigen wiegje of bedje. Op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid staan nog meer adviezen om wiegendood te voorkomen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email