Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hormoon oxytocine niet alleen positieve kanten

Het hormoon oxytocine is heeft enkele functies, waaronder contractie van glad spierweefsel (bv. de baarmoeder), en het stimuleren van de toeschietreflex bij borstvoeding. In de hersenen lijkt oxytocine daarbij een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier en liefde. Het hormoon speelt daarmee een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Uit nieuw onderzoek van de Northwestern University blijkt echter dat het hormoon ook emotionele pijn kan veroorzaken.

Oxytocine zou de reden zijn dat stressvolle sociale situaties nog lang na de gebeurtenis terugkomen en tot toekomstige angst en spanning in de toekomst leiden, doordat het hoormoon het sociale geheugen in een specifieke regio van de hersenen sterker maakt. Bij een negatieve ervaring activeert het hormoon zodoende het hersengebied dat deze herinnering versterkt. Daarnaast stimuleert oxytocine de vatbaarheid voor angst en spanning.

De bevindingen van onderzoekers zijn belangrijk in verder onderzoek naar chronische sociale stress als hoofdoorzaak van angst en depressie. Doordat nu ook de negatieve rol van oxytocine bekend is kunnen behandelingen met oxytocine bij angst of depressie geoptimaliseerd worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience. De wetenschappers keken hierbij naar het effect van oxytocine bij muizen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email