Hersenen tiener sluiten zich af van moeder’s kritiek
We weten allemaal dat ouder-tiener relaties lastig kunnen zijn. Nu hebben neurowetenschappers van diverse leidende Amerikaanse universiteiten waaronder Harvard ontdekten dat nieuw hersenonderzoek hiervoor uitleg geeft.
De universiteiten nodigden 32 gezonde (pre)tieners met een gemiddelde leeftijd van 14, waaronder 22 meisjes in hun hersen lab. Daar werden de adolescenten in een scanner geplaatst terwijl ze naar 2 filmpjes gekeken van hun moeder die hen bekritiseerde. Bijvoorbeeld:
De onderzoekers keken naar 3 gebieden in de hersenen van de tieners, gebieden die geassocieerd worden met 1) negatieve emoties, 2) het onder controle krijgen van emoties en tot slot met 3) empathie, het begrijpen van het perspectief van een ander. De onderzoekers keken hoeveel activiteit er in de gebieden voorkwam terwijl de tieners luisterden naar hun moeders kritiek in vergelijking met dat zij moesten luisteren naar hun moeder die hen toesprak over irrelevante saaie dingen als boodschappen.
Uit het onderzoek bleek met name dat wanneer tieners luisterden naar kritiek van hun moeder, dat de hersenen van de tieners (geen verrassing) meer activiteit lieten zien in het gebied gerelateerd aan negatieve emoties. Maar er was dan juist verminderde activiteit te zien in het gebied van emoties reguleert en het gebied gerelateerd aan empathie. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat in reactie op kritiek van volwassenen, jeugd zich afsluit van sociale verwerking en waarschijnlijk niet denken aan hoe ouders zich hieronder voelen. Dit verklaart ook het toenemende aantal conflicten tussen tieners en ouders in de pubertijd.