Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

In eerste maand al meer dan 5.700 NIP-testen afgenomen

Sinds de NIP-test deze maand bij alle zwangere vrouwen uitgevoerd kan worden, blijkt dat de test al 5.766 keer is afgenomen. Bij de NIP-test wordt bloed bij de moeder afgenomen, dat in het laboratorium wordt onderzocht op afwijkingen zoals het syndroom van Down. Het is met deze test niet meer nodig om invasieve testen zoals de vlokkentest uit te voeren die grotere risico’s kent voor het ongeboren kind.

Eerder berichtten we al dat de de prijs voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIP-test) voor zwangere vrouwen niet omhoog gaat. Wie een NIP-test wil laten uitvoeren, betaalt een eigen bijdrage van 175 euro. Deze kosten worden laag gehouden door een subsidie van de Staat. Tot voor kort konden alleen zwangeren in Nederland alleen een gesubsidieerde NIP-test ondergaan wanneer sprake was van een verhoogd risico op een kind met een afwijking.

In de acht universitair medische centra in Nederland kunnen vrouwen hun ongeboren kind laten testen op onder andere het syndroom van Down en andere aangeboren afwijkingen. In een van die centra, namelijk het VUmc in Amsterdam zijn deze maand al 1.966 vNIP-testen uitgevoerd. Een woordvoerder van het VUmc wil nog niet spreken over een stormloop, maar er zijn nu wel al meer testen uitgevoerd dan voor 1 april.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email