Overheid blijft NIP-test subsidieren
De prijs voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIP-test) voor zwangere vrouwen gaat niet omhoog. Dit komt omdat het de overheid is toegestaan door te gaan met de subsidie van de NIPT. Dit heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Dit naar aanleiding van een kort geding dat een bedrijf uit België was gestart om te eisen dat de subsidie zou worden gestaakt omdat dit ongeoorloofde staatssteun zou zijn. Deze eis is dus afgewezen.
Sinds begin april mogen de acht Nederlandse academische ziekenhuizen de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) afnemen bij alle zwangere vrouwen die aangeven dat te willen. Deze bloedtest brengt onder meer het syndroom van Down aan het licht.
De overheid betaalt op dit moment jaarlijks 26 miljoen euro zodat een eigen bijdrage 175 euro betreft. Tot voor kort mochten zwangeren in Nederland alleen een NIP-test laten doen wanneer sprake was van een verhoogd risico op een kind met een afwijking.
Het Belgische laboratorium Gendia, een omvangrijke producent van NIPT, verdiende de afgelopen jaren goed aan Nederlandse vrouwen die niet in aanmerking kwamen voor de test en deze toch wilden doen. Ze betaalden dan de marktprijs van 590 euro. Het bedrijf heeft in Nederland veel locaties waar vrouwen hun bloed kunnen laten onderzoeken. Gendia vreest nu dat zij uit de markt worden geprijsd.
De rechter heeft nu besloten dat staatssteun in geval van de NIP-test toelaatbaar is, omdat de test een algemeen economisch belang dient. Hiermee wordt bedoelt dat alle zwangere vrouwen gelijke toegang moeten hebben tot prenataal onderzoek en dat er gelijke keuzevrijheid moet zijn tussen de twee testen hiervoor: de combinatietest en de NIPT.