Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nieuwe bloedtest kan zwangerschapsdiabetes voortijdig voorspellen

Zwangerschapsdiabetes, is een vorm van diabetes die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat het glucoseniveau in het bloed hoger is dan normaal. Dit kan aanzienlijke risico’s opleveren voor de gezondheid  van ongeboren baby’s. Zwangerschapsdiabetes kan worden beheerst met behulp van een goede voeding, lichaamsbeweging en medicatie. Vroegtijdige diagnose en behandeling is echter cruciaal voor vrouwen om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Om beter in een vroeger stadium de aandoening te kunnen identificeren, hebben onderzoekers van de Medical University Tokyo een test ontwikkeld waarmee zwangere vrouwen hun bloed kunnen testen om te identificeren of zij  risico lopen op het nog ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Op dit moment kan halverwege de zwangerschap – bij 24 tot 28 weken – een test worden uitgevoerd om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Het is echter noodzakelijk dat zwangerschapsdiabetes nog eerder wordt opgespoord ten behoeve van vroege interventie of preventie. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) De Endocriene Maatschappij.

De onderzoekers geven aan dat op dit moment enkel vrouwen die te maken hebben met risicofactoren zoals overgewicht of een familiegeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, eerder in de zwangerschap worden gescreend. Vrouwen die deze risicofactoren niet kennen, worden pas in het tweede trimester gediagnosticeerd. Een vertraging in de diagnose betekent echter vaak dat therapieën minder effectief zijn.

Indien niet goed behandeld of onbehandeld, kan zwangerschapsdiabetes het risico van geelzucht te verhogen, ademhalingsproblemen en hypoglykemie bij het pasgeboren kind. Meer extreme bijwerkingen van ongecontroleerde zwangerschapsdiabetes betreffen het risico van vroeggeboorte en zelfs de dood van het kind vóór of kort na de geboorte.

Door eerder onderzoek heeft het onderzoeksteam vastgesteld dat het eiwit renine receptor (P) RR een belangrijke rol speelt in de aanmaak en functie van het enzym vacuole H +-ATPase (v-ATPase). De verstoring van de functies van dit enzym leidt tot de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Het meten van niveaus van s (P) RR – de oplosbare vorm van (P) RR die gevonden kan worden in de bloedbaan – zou kunnen helpen voorspellen of zwangere vrouwen uiteindelijk zwangerschapsdiabetes ontwikkelen.

Met de test, analyseerde het team het bloed van 716 zwangere vrouwen in hun eerste trimester op het niveau van s (P) RR. Van de deelnemers van de studie, ontwikkelden 44 vrouwen uiteindelijk zwangerschapsdiabetes.

Dit testresultaten toonden aan dat vrouwen met verhoogde niveaus van s (P) RR in hun bloed inderdaad een grotere kan kadden op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Deze kans was maar liefst 2,9 keer groter dan de vrouwen met de laagste niveaus. De verhoogde niveaus van s (P) RR suggereren volgens de onderzoekers dus inderdaad de moeders last hebben van vertraagd metabolisme, waardoor het risico op zwangerschapsdiabetes vergoot wordt. De test heeft zodoende een belangrijke preventieve functie.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email