Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Veel ouders vinden ongezonde traktaties belemmerend

20% van de ouders vindt het bijzonder vervelend als hun kinderen ongezonde traktaties krijgt.

Het belemmert hen namelijk in het stimuleren van hun kind om gezond te eten en te drinken.

Motivaction deed hier onderzoek naar onder 607 ouders met kinderen van 3 of 4 jaar in opdracht van het Voedingscentrum. De helft van de ouders geeft zelf gezonde traktaties naar school om gezond eten en drinken bij hun kind te stimuleren. Daarnaast zoekt de helft van de ouders actief naar informatie over gezonde voeding.

Bijna alle ouders (99%) geven aan dat zij zich zelf verantwoordelijk voelen voor gezond voedingsgedrag van hun kind. Volgens de ouders ligt deze verantwoordelijkheid nauwelijks bij kinderen zelf, de overheid, andere ouders of de basisschool.

Wel ervaren ouders traktaties van anderen als belemmerend. De woordvoerder van het Voedingscentrum Patricia Schutte vindt niet ook niet zo gek: “Kinderen krijgen elk schooljaar bijna 30 traktaties. Als deze traktaties groot en calorierijk zijn, is dat nogal wat. Ik zie echter dat er steeds meer aandacht is voor gezonder trakteren. Ook scholen zelf besteden er aandacht aan door bijvoorbeeld een traktatiebeleid te formuleren.

Een gezonde traktatie is geen calorierijk hapje, maar bescheiden en bijvoorbeeld gemaakt van groente en fruit. Ook is het een optie een klein cadeautje te geven in plaats van iets eetbaars.

De meerderheid van de ouders vindt dat hun kind over het algemeen gezond eet en drinkt. Het meest gezond wordt gegeten en gedronken volgens hun bij de kinderopvang (91%), thuis (88%) en op de basisschool (83%). Wat tot slot opvallend is, is dat 25% van de ouders niet weet hoe gezond hun kind eet of drinkt wanneer het bij andere kinderen thuis speelt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email