Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe je het gebit van je kind schoon en gezond houdt

Dat je kind niet te veel mag snoepen en het gebit van goed moet poetsen is bekend, maar daarmee weet je nog niet alles. 

Hieronder een aantal adviezen van tandartsen om een compleet plaatje te hebben van wat er nodig is om het gebit van je kind schoon en gezond te houden.

  • Ook al werkt het goed om kinderen rustig te maken voor het slapengaan, kun je je kind als hij een beginnend melkgebit heeft beter ’s avonds en ’s nachts geen fles met melk, sap of papje geven. De suikers in de melk kunnen de hele nacht hun werk doen en de melktandjes van je kind daarmee behoorlijk beschadigen. Dit geldt overigens ook voor moedermelk.
  • Het is belangrijk om consequent te zijn in het beperken van het geven van zoetigheid aan je kinderen of wanneer zij niet willen poetsen. Als ouder moet je echter ook niet te streng zijn voor je kind. Tandheelkundige Denis Duijster concludeert op basis van zijn onderzoek dat kinderen van overmatig strenge ouders namelijk vaker gaatjes hebben.
  • Je moet al starten met poetsen met tandpasta waar fluoride in zit zodra de eerste tandjes van je baby doorkomen. Op dat moment is één keer per dag poetsen nog voldoende, bij voorkeur in de avond. Zodra je kind 2 jaar oud is, moet je 2 keer per dag gaan poetsen, ’s ochtends en ’s avonds.
  • Na het poetsen voor het slapengaan mag je kind alleen nog water drinken.
  • Volgens het TNO is nog maar 50% van de kinderen is voordat hij 3 jaar oud is bij de tandarts geweest. Dat is eigenlijk te laat. Tandartsen adviseren namelijk om kinderen al vanaf twee jaar mee te nemen. Dit om eventuele problemen op latere leeftijd te voorkomen, daarbij is het ook kostenloos.
  • Zorg ervoor dat er minimaal twee uur pauze zit tussen elk eet- en drinkmoment. Het gebit heeft dan de tijd om te herstellen.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email