Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kinderen leren online over sex

Het zal geen verrassing zijn om te horen dat de wereld van de technologie de manier heeft veranderd waarop we met elkaar omgaan online. Dit is inmiddels universeel geaccepteerd. Echter, beseffen niet veel mensen dat dit ook voor kinderen geldt. Interacties over seksualiteit, hebben normen in de samenleving over seks veranderd voor pre-tieners en tieners, onthult een onderzoek.

Klinisch psycholoog Catherine Steiner-Adair heeft in de loop van haar onderzoek opgemerkt dat het internet een jongeren onderwijst op het gebied van sexueel gebied. Het is niet altijd een goede zaak om alle antwoorden op het internet te plaatsen, omdat dit heeft geleid tot een “sex verzadigde” cultuur die steeds verder af komt te staan van de maatschappelijke normen over menselijke relaties.

Steiner-Adair schreef over haar bevindingen het boek The Big Koppel. Hierin wordt beschreven dat het belangrijk is kinderen en familierelaties te beschermen in het huidige digitale tijdperk met technologie en social media. In de loop van haar onderzoek interviewde ze meer dan 1000 kinderen in de leeftijd tussen de 4 en 18, alsmede 1.000 ouders en leerkrachten.

De onderzoeker is van mening dat het gebrek aan ouderlijke controle over wat het kind ziet of leest online een kloof veroorzaakt tussen wat echt is en de projectie van seksueel gedrag, wat kinderen verwart. Het leidt ertoe dat kinderen zich online gaan gedragen op een wijze zoals zij zich niet zouden gedragen in face-to-face interacties. “Het is alsof kinderen twee verschillende zelven krijgen,” legt Steiner-Adair uit.

Ze is van mening dat de belemmeringen om kinderen te beschermen langzaam verdampen. In een geval werd Steiner-Adair gevraagd door een 13-jarige waarom vrouwen graag wordt gesmoord terwijl ze seks hebben. De jongen had blijkbaar gezien een YouTube-video gezien en was niet in staat om het te begrijpen. Er zijn gevallen waarin kinderen hebben geprobeerd om scene’s uit pornografische video’s in het echte leven na te doen. Dit, ondanks adult video sites pogingen om kinderen hier zoveel mogelijk af te houden.

Hoewel dit onderzoek specifiek het gedrag van jongeren heeft bestudeerd in de VS, zullen de conclusies over het algemeen ook van toepassing zijn op andere landen. In veel landen geldt namelijk dat kinderen worden blootgesteld aan sociale netwerken, video’s en berichten die eventueel buiten hun leeftijd vallen. Dit kan op zijn beurt invloed hebben op hun relaties met leeftijdsgenoten van de andere sekse.

Volgens de onderzoeker is het tijd om seksuele voorlichting programma’s te intensiveren voor kinderen.

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email