Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

NIPT-test voor zwangere vrouwen geeft betrouwbaardere uitslag dan gedacht

Sinds 1 april 2017 wordt de NIPT-test aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Hij kost 175 euro, kosten die vergelijkbaar zijn met de combinatietest, die daarvoor als test gebruikt werd om een chromosoomafwijking aan te wijzen.In het eerste jaar dat de NIPT-test er kwam hebben 73.000 vrouwen de test laten doen, circa 42% van alle zwangere vrouwen en nog maar 4% de combinatietest (voorheen 34%). De resterende 54% van de vrouwen wilde geen screening.

De NIPT-test kan een aanwijzing geven of je ongeboren baby een down- of edwardssyndroom heeft. Uit onderzoek blijkt de uitslag van deze test nu ook vrijwel altijd juist. De NIPT-test is daarbij een veel betere en meer betrouwbare test in vergelijking met de combinatietest. In geval dat de combinatietest een ‘slechte’ uitslag liet zien, bleek achteraf dat in maar 5% van de gevallen een chromosoomafwijking werd bevestigd, 
De NIPT scoort bij het downsyndroom 96%, bij het edwardssyndroom 98% en bij het patausyndroom 53%. En wanneer de NIPT aangeeft dat er niets mis is, blijkt de kans dat het kind toch een chromosoomafwijking heeft ongeveer 1 op de 7000. Ook hierin scoort de NIPT-test beter dan verwacht.
Behalve down-, edwards- en patausyndroom kan de NIPT ook andere afwijkingen aan het licht brengen, ernstige ziekten zoals een verstandelijke beperking of een lichamelijke afwijking. Van de vrouwen die een NIPT-test doen kiest 78% ervoor om ook deze afwijkingen te horen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email